El president Jordi Pujol ha afirmat aquest dimecres que la seva "raó de ser" sempre ha estat "Catalunya". En un acte del col·lectiu Tagamanent-Construir Catalunya sota el títol: L'agricultura en l'obra de govern del president Pujol, el president ha opinat que l'essència de Catalunya se sustenta en "la llengua, la cultura i la identitat". Tanmateix, creu que Catalunya "està en perill una altra vegada", ha alertat, i ha reconegut que "ara no ens va tan bé com fa uns anys". Tot i això, també ha expressat confiança perquè les properes generacions recuperin l'esperança i ideïn un nou projecte pel futur del país, tot recordant que ell mai no la va perdre ni tan sols mentre era a la presó.

La identitat catalana

"El país és en la mesura que manté la seva identitat, la seva llengua, la seva cultura, la seva història, les seves formes de vida, de relacionar-se, la seva il·lusió. Això és el que s'ha d'aguantar, si es perd això és difícil que s'aguanti la resta", ha afirmat Pujol en declaracions recollides per Efe. Malgrat el present moment i els reptes que Catalunya afronta en el futur pròxim pel que fa a la seva identitat, el president ha fet una crida a no perdre l'"esperança": "A la presó era un home amb esperança i il·lusió (...) Algunes coses no m'han sortit prou bé i he quedat tocat. Però si jo perdés l'esperança no seria res, i el meu país, si siguéssim molts els qui la perdéssim, tampoc", ha reflexionat.

Un projecte de país

Durant la seva intervenció en l'acte, Pujol s'ha referit així mateix a les línies mestres a l'hora de forjar un partit polític i ha assenyalat que el primer que cal és "un projecte de país" sobre el qual sustentar-lo. "Un partit es fa si t'enamores d'una cosa", ha opinat el president. A més de Pujol, l'acte ha comptat també amb les intervencions dels exconsellers d'Agricultura Joan Vallvé (1989-1992) i Jordi Ciuraneta (2015-2016), així com l'exdiputat de CiU i exalcalde de Gelida (Baix Llobregat) Pere Parera. Per la seva banda, tots tres han aprofitat el torn de paraula per incidir en com d'important va ser el camp en les polítiques de Pujol, així com el seu desplegament legislatiu en el Parlament. "President, et trobem a faltar", ha afirmat Ciuraneta, per després instar Pujol a no deixar d'"opinar i de parlar sobre el que està passant". En aquest sentit, ha lamentat que Catalunya estigui mancada de "lideratges potents" com el de Pujol. El col·lectiu Tagamanent – Construir Catalunya busca difondre l'obra de govern de Pujol, el seu llegat i pensament, i ha celebrat fins avui quatre taules rodones -cinc explicant la d'avui- sobre infraestructures, sanitat, benestar social i medi ambient.