El president Jordi Pujol ha estat operat aquest dilluns al vespre a l'Hospital de Sant Pau després d'haver patit un ictus greu, segons han informat a ElNacional fonts del seu entorn. Pujol, de 92 anys, s'havia dirigit en un primer moment a l'Hospital de Barcelona, però des d'allà ha estat traslladat a l'Hospital de Sant Pau. Aquest vespre s'ha confirmat a través d'un comunicat del centre hospitalari que Pujol ha estat tractat "a causa d'un ictus provocat per l'obstrucció d'una artèria cerebral" i que se li ha practicat "un tractament endovascular per eliminar l'obstrucció arterial".

🔴 ACTUALITZACIÓ: Jordi Pujol ja està despert i ha recuperat part de l'afectació inicial per l'ictus
 

En el comunicat de l'Hospital, fet públic abans de les nou de la nit, s'ha explicat que Pujol havia arribat aquesta tarda al centre afectat per "una alteració del llenguatge aguda deguda a un ictus" i que s'havia comprovat que l'ictus era causat per l'obstrucció d'una artèria cerebral que ha provocat una reducció del flux sanguini. Un cop superada la intervenció, el president Pujol ha quedat ingressat en la Unitat d'Ictus del centre.

Seqüeles

En un primer moment s'havia avançat que l'afecció de Pujol, que va governar a la Generalitat durant 23 anys entre 1980 i 2003, era de caràcter lleu i que el president seguia al centre hospitalari a l'espera de les proves que se li estaven practicant. Això no obstant, poc després s'ha especificat que es tracta d'una isquèmia cerebral, de caràcter greu i que es preveu que pugui tenir seqüeles.

De fet, ara mateix, les possibles seqüeles són una de les principals preocupacions dels metges, que intenten conèixer l'abast de l'afectació, que dependrà de l'estona en què el cervell hagi patit la isquèmia i que podrien afectar la parla i l'escriptura. De moment, fonts properes al president asseguren que la intervenció ha aconseguit netejar el coàgul.

Què és un ictus isquèmic? El motiu de l'ingrés de Jordi Pujol a l'hospital de Sant Pau

Precisament, el president va protagonitzar una aparició pública aquest cap de setmana, amb motiu d'unes declaracions a Catalunya Ràdio arran de la mort de la reina Isabel II i durant les quals va admetre la preocupació pel seu llegat polític. "És clar que em preocupa. He fet coses ben fetes, i fins i tot algunes coses molt ben fetes, però n'hi ha d'altres que no em deixen satisfet", va assegurar.

Després de patir uns anys d'ostracisme arran de la confessió que va protagonitzar sobre la deixa del seu pare, Pujol ha sovintejat els darrers mesos les seves aparicions públiques en diferents actes i en declaracions als mitjans.​ Precisament, l'Audiència Nacional fa mesos que ha de fixar una data del judici contra Pujol i els seus set fills per frau fiscal. La seva dona, Marta Ferrusola, en va quedar exclosa en demostrar-se que pateix Alzheimer.