L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha admès que li preocupa el seu llegat. "És clar que em preocupa. He fet coses ben fetes, i fins i tot algunes coses molt ben fetes, però n'hi ha d'altres que no em deixen satisfet", ha manifestat en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio. Pujol ha passat de puntetes sobre l'actualitat política i, en referir-se  a la situació política catalana ha assegurat que Catalunya, i també l'Estat, passen per "un moment de crisi política seriosa". De totes maneres, ha fet valdre que Catalunya segueixi tenint "certa capacitat creativa". "No som un país que haguem de plorar a la cantonada, seguim sent un país que és capaç en diversos àmbits de ser creador, i de llençar idees que tenen bona traducció fins i tot fora de casa nostra", ha valorat.

Per a Pujol, els catalans han d'estar orgullosos de la Catalunya actual perquè "ha resistit envestides, hostilitats i enemistats, encara avui, i la geografia, el món i l'evolució econòmica no sempre li han jugat a favor, i no li juguen a favor". Un cop més, l'expresident Pujol ha lloat la capacitat de "resistència" de Catalunya. "Resistim bé, amb una resistència de no només tancar-se a casa i amagar-se", ha declarat, incidint en un missatge que comparteix darrerament a les seves intervencions públiques.

Pujol i els fills

Pujol ha evitat al llarg de l'entrevista parlar de la causa judicial per corrupció oberta a ell i a la seva família, ha afirmat que tenir fills ha estat "un acte de fe" en Catalunya. "He sigut un home que ha tingut la idea que era bo tenir fills; ha estat un acte d'optimisme meu i de la meva dona, de fe en el propi país, de fe amb Catalunya", ha exposat. En aquesta línia, ha explicat que ha viscut "en un món d'il·lusió", tant per la seva família com pel país. La prudència mostrada per Pujol aquest dissabte contrasta amb l'entrevista que li va fer Josep Cuní amb motiu del seu comiat de Ser Catalunya, en la qual va posar en dubte l'actuació d'algun dels seus fills.

Reina Isabel II Anglaterra Jordi Pujol Palau Generalitat Barcelona 19881021 estatua Sant Jordi Plata / Foto: Efe
Jordi Pujol amb la reina Elisabet al Palau de la Generalitat l'any 1988 / Foto: Efe

Durant l'entrevista, que tenia per objectiu valorar la figura de la reina Elisabet II, Pujol ha lloat el llegat de la reina d'Anglaterra, morta aquest dijous, i ha destacat que la monarca va assumir el tron en un moment històric de "certa decadència" que "no era fàcil". L'expresident no creu que amb la mort de la fins ara reina "trontolli" la monarquia britànica, però sí que considera que anirà jugant "un paper més simbòlic". A parer seu, es va enfrontar a les dificultats amb calma, serenitat i elegància. Ha recordat la visita que va fer a Catalunya l'any 1988.