Jordi Pujol ja està despert després d'haver estat intervingut d'urgència ahir a la nit a l'Hospital de Sant Pau després de patir un ictus isquèmic. Així ho ha confirmat el seu metge de capçalera i president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, a RAC1, que tot i que demana esperar a les pròximes hores per veure com evoluciona la salut del president, ha celebrat que tot indica que ha recuperat part de l'afectació inicial per l'ictus, encara que el diagnòstic és prematur: "Just en l'inici del seu despertar, ha recuperat part de l'afectació que havia tingut inicialment, abans de l'acció terapèutica. Cal tenir en compte que és una persona gran amb altres patologies i la intervenció no està exempta de risc. Confiem molt que realment es recuperi i millori", ha reflexionat Padrós. 

Hores després, ha comparegut l'equip mèdic que ha tractat el president, explicant que Pujol està conscient però creuen que es prematur valorar les possibles seqüeles de l'ictus, motiu pel qual esperaran 24-48 hores per fer una valoració del seu estat neurològic. Així ho ha indicat el director del Servei de Neurologia de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, Albert Lleó, acompanyat de la resta de l'equip mèdic.

Roda de premsa, hospital de Sant Pau   Twitter
Roda de premsa a l'hospital de Sant Pau / Foto: Twitter

Una intervenció no exempta de riscos

Segons ha detallat el president del Col·legi de Metges, Pujol va tenir durant el matí d'ahir dilluns la percepció que no es podia expressar i que alguna cosa no funcionava, a banda de patir els símptomes que freqüentment acompanyen els accidents vasculars de caràcter isquèmic. Davant aquest fet, va ser traslladat a l'Hospital de Barcelona i després a l'Hospital de Sant Pau, on se'l va poder intervenir. "És una intervenció no exempta de risc i de la qual no tothom se'n pot beneficiar, però donades les circumstàncies, es va plantejar com a alternativa, tenint en compte els riscos. I la intervenció ha anat bé", ha detallat Padrós, remarcant que no es tracta d'una operació, sinó d'una intervenció per eliminar el tap que obstrueix l'artèria afectada. Amb tot, en tractar-se d'una persona gran i que pren una medicació determinada, aquesta intervenció tenia més riscos. A més, Padrós ha volgut remarcar que la unitat de l'Hospital de Sant Pau és d'excel·lència.

Situació complicada psicològicament 

Davant dels riscos que presentava la intervenció, Padrós explica que no existien gaires alternatives per a Pujol, que ja ha superat el moment més crític. En aquest context, els seus familiars van decidir valorar el que hauria pensat el mateix president i es va optar per intervenir-lo. "En les pròximes hores i dies podrem veure l'afectació real. El president en poques hores es troba d'estar al seu despatx a un quiròfan, a l'UCI... és un ambient estrany per a ell i més en una persona de 92 anys. Es tracta que es mantingui l'estabilitat i veure si entre els fàrmacs i l'assistència i el suport dels seus familiars es va situant. Aquesta és una situació greu no només des del punt de vista de supervivència sinó també psicològicament", ha apuntat el metge, remarcant, però, que tot i la complexitat del procediment aquest es pot considerar un èxit i Pujol ha passat una bona nit, a l'espera de la seva evolució.