La forense de l'Audiència Nacional que dilluns va examinar Marta Ferrusola ha confirmat que no pot declarar per un "deteriorament cognitiu tipus Alzheimer moderadament greu de cinc anys d'evolució", segons ha avançat TVE. L'escrit de la pèrita determina que la patologia comporta limitacions a Ferrusola tant en l'àmbit físic com en el cognitiu.

És per això, la forense conclou que la dona de Jordi Pujol "no reuneix les condicions psíquiques mínimes necessàries per prestar declaració". Cal recordar que a principis de febrer la defensa de Ferrusola adduïa que la investigada no podia declarar tant per la malaltia com per un accident domèstic que va patir l'estiu passat.

El jutge José de la Mata planteja jutjar Ferrusola al costat del seu marit i dels seus fills com a membre d'una organització criminal que a partir de la posició política de la família va acumular un gran patrimoni durant dècades. El novembre passat, la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona considerava que Ferrusola no té "capacitat de judici ni de presa de decisions conservades".

El 8 de gener un informe mèdic dictaminava que Ferrusola pateix "trastorn cognitiu greu multifactorial", que no reconeix "de manera consistent els familiars propers" i que articula frases "de contingut incoherent". El mateix escrit conclou que la dona de Jordi Pujol no pot declarar davant d'un tribunal "per incapacitat de comprensió, tant de l'objecte com de les conseqüències, així com d'evocar fets o interpretar la realitat passada o present".

Aquest informe de la forense de l'audiència Nacional arriba després que el jutge Santiago Pedraz sol·licités, ja fa més d'un mes, a la família Pujol els informes mèdics que acrediten la demència al·legada per Ferrusola, per la qual reclama ser eximida de la causa on està processada.

Per què se la investigava?

El jutge De la Mata investiva a Ferrusola, i a tota la seva família, per l'origen dels diners andorrans de la família Pujol. Tot es remunta a l'any 2014, quan Jordi Pujol va admetre que tant ell com Ferrusola, i els seus set fills tenien uns 4 milions d'euros a la Banca Privada d'Andorra. Segons la versió de Pujol, procedien d'una herència del seu pare, Florenci Pujol, que no es va declarar a Hisenda durant més de 30 anys.

La justícia espanyola no va donar credibilitat a la versió de Pujol i sospita que els diners andorrans tenen orígens il·lícits. L'Audiència Nacional investiga tots els membres de la família com una organització criminal acusada de frau fiscal i blanqueig de capitals.