Jordi Puigneró torna a la política local. L'assemblea de Junts per Sant Cugat del Vallès ha validat aquest dijous la proposta de llista que presentarà per a les eleccions municipals 2023 i l'exvicepresident del Govern formarà part d'aquesta, segons ha pogut saber ElNacional.cat. Concretament, Puigneró ocuparà la cinquena posició d'aquesta candidatura i, amb aquest pas, molt segurament significarà el seu retorn a l'ajuntament de la ciutat del Vallès Occidental, consistori del qual ja havia estat regidor entre els anys 2005 i 2010. El també extitular del Departament de Polítiques Digitals i Territori se suma, doncs, a l'equip encapçalat per Josep Maria Vallès. La posició 2 i 4 són per a dones, mentre que la tercera l'ocupa Carles Brugarolas —que també es va presentar a les primàries per ser l'alcaldable i va empatar amb Vallès, però un acord posterior entre ambdós va situar el segon com a candidat—. La candidatura ha estat ratificada amb un 86% de suports de l'assemblea de federació de Sant Cugat.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Sant Cugat del Vallès: tota la llista

Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el destituís com a vicepresident per no haver-lo informat sobre la qüestió de confiança que va plantejar Junts durant el debat de política general —i que més tard desembocaria en la sortida de Govern dels juntaires—, el nom de Jordi Puigneró havia arribat a sonar com a alcaldable del partit a Sant Cugat del Vallès. Ell mateix es va encarregar el mes de gener de desmentir-ho: "Ha estat una brama que ha fet córrer gent diversa que potser pensaven que jo tindria més possibilitats, però ho tinc totalment descartat". Puigneró sortia en defensa del cap de llista, Josep Maria Vallès, i pocs dies després assistia a l'acte de presentació del candidat de Junts a l'alcaldia de Sant Cugat del Vallès per donar-li suport. A la proposta de candidatura, també hi ha Raül Grangé (exportaveu d'ERC a Sant Cugat, que anirà de número 11) i l'exalcalde Joan Aymerich, que va ocupar aquesta responsabilitat entre 1987 i 1999.

Respecte al seu futur polític, apuntava aleshores que necessitava un "període de reflexió" i explicava que disposa de dos anys sabàtics acordats amb IBM, l'empresa on treballa. L'únic que assenyalava l'exvicepresident és que "si el projecte que hi ha és per avançar cap a la independència de Catalunya, em posaré a disposició en la posició que es cregui convenient". L'exvicepresident ve de fer un viatge llarg durant bona part del mes de març al Perú i Bolívia. Ara, Puigneró fa el pas per tornar a la política institucional com a número 5 de la candidatura santcugatenca de Junts. Ho fa amb el repte que el partit sumi prou força per recuperar el bastó de comandament, una vara que ha tingut aquests darrers quatre anys la republicana Mireia Ingla, fruit d'un acord amb el PSC i la CUP. Tot i que Junts va guanyar les eleccions a Sant Cugat l'any 2019, amb un 27,5% dels vots i 9 regidors, la suma d'ERC, PSC i CUP arriba a la majoria absoluta (13 edils dels 25 del ple).

Quart exconseller de Junts que se suma a les eleccions municipals 2023

El 'fitxatge' de Jordi Puigneró per la llista de Junts a Sant Cugat implica que és el quart exconseller del partit que formarà part de candidatures a les eleccions municipals 2023. A més de Puigneró, les altres exconselleres que van formar part del Govern de Pere Aragonès entre el maig de 2021 i octubre de 2022 i que aniran a les llistes són Gemma Geis (extitular de Recerca i Universitats), que encapçalarà la llista de Girona; Violant Cervera (exresponsable de Drets Socials), que serà la número 2 de la candidatura de Lleida; i Victòria Alsina (exconsellera d'Acció Exterior i Govern Obert), que serà la número 4 de la candidatura Trias per Barcelona. Tot i no estar integrats a les candidatures, també estan implicats en la campanya d'aquests comicis els exconsellers Jaume Giró (Economia i Hisenda) i Lourdes Ciuró (Justícia), que participen en actes a diverses localitats d'arreu de Catalunya.