El cap de setmana ha arrencat amb molta calma i bonança a Catalunya, però a mesura que vagin passant les hores anirà augmentant la inestabilitat per l'aproximació d'un front atlàntic. El sistema frontal obrirà la porta a un solc que transportarà aire fred en altura i deixarà un canvi de temps explosiu amb tempestes, calamarsades i arcs de sant Martí. Fins dimarts s'espera un temps primaveral i inestable amb ruixats aquí i allà de distribució irregular, però que podran anar regant les capçaleres dels embassaments i les capacitats d'aigua de les conques internes encara tenen marge de pujada. T'ho expliquem tot plegat en el següent vídeo i fem un F5 del rànquing de sequeres a Catalunya:

 

Primers ruixats i tronades

La previsió del temps per diumenge anuncia una jornada insegura. Durant el matí el cel podrà aguantar, però ja es notarà un cel més canviant i amenaçador en comparació amb dissabte. A partir del migdia creixeran nuvolades a la meitat nord i oest i arribaran ruixats amb alguna tempesta per Ponent en direcció al Pirineu. Les precipitacions viatjaran a gran velocitat i sobretot afectaran les comarques de Lleida i el nord de Barcelona amb arcs de sant Martí molt fotogènics després de la pluja, dia per mirar el cel! Els pobles i les ciutats de la costa quedaran al marge, però podrien tenir la visita sorpresa de les boires marítimes en alguns trams localitzats del litoral. De fet, augmentarà la humitat per un flux de xaloc, de mar cap a terra, i la temperatura recularà un parell o tres de graus en conjunt. Ambient suau, de plena primavera.

Festival de tempestes, llamps i trons

El pas d'un solc o petita borrasca reactivarà l'activitat tempestuosa entre dilluns i dimarts per l'entrada d'aire fred en altura. Una primera línia d'inestabilitat escombrarà el territori dilluns entre la matinada i el matí amb ruixats i alguna tronada. Ara bé, el plat fort s'espera a partir del migdia amb el creixement de potents cumulonimbus o castells de núvols que descarregaran tempestes fortes amb calamarsades erràtiques a la meitat nord i entre les comarques de Girona i Barcelona. Dimarts continuarà el temps inestable, sobretot a la meitat est amb una nova tarda moguda de xàfecs i tempestes: les capçaleres del Ter-Llobregat podrien ser l'epicentre de l'orinal. La temperatura baixarà tant dilluns com dimarts i l'ambient serà més fresc amb màximes inferiors als 20ºC, però tindrà les hores comptades. A partir de dimecres arribarà un nou anticicló que estabilitzarà el temps amb sol i una remuntada de la temperatura.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.