La presidència, pel més votat. És exactament aquesta regla bàsica de la democràcia la que reclama Jordi Pesarrodona, que dissabte passat va guanyar les eleccions a l'òrgan director de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'activista i pallasso va imposar-se a la resta de noms, amb 2.306 vots, per davant també dels 2.188 obtinguts per Dolors Feliu. En general, de fet, els resultats van ser molt cenyits: els deu següents candidats van superar el miler de vots, i Pesarrodona només en va aconseguir poc més d'un 8% del total. Aquesta ha estat la primera lectura que n'ha extret el candidat a presidir l'Assemblea. "Els resultats són molt ajustats, i fa falta unitat. El moment ho demana", ha advertit en una conversa amb ElNacional.cat. "No podem estar desunits".

Davant aquesta realitat, marcada per la baixa mobilització (i que ell mateix constata amb les xifres de participació en les eleccions de l'Assemblea a la mà) i la falta d'unitat entre els diferents actors de l'espai independentista, Pesarrodona creu que l'entitat ha de predicar amb exemple. És en aquest sentit que ha compartit quina és la seva proposta per a la futura presidència de l'Assemblea: amb càrrecs compartits i sense personalismes. Una aposta que ja va fer a principis d'abril en una altra conversa amb ElNacional.cat. En aquella ocasió ja va reclamar una "presidència col·legiada", i ara no tanca la porta a aquesta opció: "Cal unitat i mà estesa a tothom, no és l'hora de discrepàncies".

Ara bé, tot i defugir del protagonisme, també comparteix un reclam: que es respecti el vot de la gent. I és que les bases de l'Assemblea van deixar prou clar per qui apostaven. "Em sento referendat", ha explicat Pesarrodona. "Jo vull postular a la presidència perquè em sento amb tot el dret a fer-ho. Si hagués acabat en una altra posició, encara, però s'ha de respectar el que ha sortit". I és que, malgrat la baixa participació i el repartiment transversal del vot, ell ha quedat primer, al cap i a la fi. "Potser la gent que m'ha votat vol un canvi", ha plantejat. En definitiva, doncs, l'activista i pallasso reclama la presidència de l'entitat independentista, compartint, això sí, responsabilitats i protagonisme amb la resta de membres del Secretariat Nacional.

Cap negociació encara

Després que els membres de base de l'Assemblea votessin la setmana passada, el nou Secretariat Nacional (que és l'òrgan director) es reunirà aquest pròxim dissabte 21 de maig a Vilafranca del Penedès per a escollir els principals càrrecs de l'entitat: la presidència, la vicepresidència, la tresoreria i la secretaria. Encara no hi ha hagut cap negociació concreta, i no serà fins aleshores quan se sortirà de dubtes i se sabrà qui relleva Elisenda Paluzie al capdavant de l'entitat. L'activista i pallasso també ha reivindicat la tasca que ha fet l'encara presidenta. "Ha treballat fermament, ha plantat cara i no s'ha deixat caure per la pressió dels partits", ha subratllat. Si en surt escollit, Jordi Pesarrodona tindrà al davant la tasca d'heretar aquesta línia de treball.