Falta una setmana per tancar l'era Elisenda Paluzie, i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha renovat aquest dissabte el seu Secretariat Nacional. Format per 77 membres, es tracta de l'òrgan director de l'entitat independentista, i té previst el seu canvi cada dos anys. Així, avui s'han escollit els nous secretaris de l'Assemblea, d'entre els 85 noms que s'havien presentat. Ja no hi seran ni la fins ara presidenta, Elisenda Paluzie, ni el vicepresident, David Fernàndez: tots dos han esgotat els seus terminis màxims al capdavant de l'organització, després de formar part del Secretariat durant dos mandats i un total de quatre anys. Els noms concrets que han de rellevar aquestes dues figures encara no se saben, i no es farà públic fins dissabte vinent, quan els nous secretaris hauran acordat qui ha d'ocupar la presidència i la vicepresidència.

Ara bé, malgrat que encara no s'han fet públics aquests noms, l'elecció d'avui sí que ha permès perfilar qui està més ben posicionat. I és que els noms que reben més suport entre la militància acostumen a acabar arreplegant els vots dels seus companys per a acabar liderant l'Assemblea. Amb això en ment, aquest dissabte hi ha hagut un nom propi: el de Jordi Pesarrodona. L'activista i pallasso s'ha fet amb un total de 2.306 vots dels membres de ple dret, per davant dels 2.188 que ha obtingut l'advocada Dolors Feliu, i que se situava com la principal rival a batre. Finalment, la cursa ha estat molt més disputada: Julià de Jòdar ha acabat tercer amb 1.997 vots, i Ada Ferrer i Uriel Bertran han trencat la barrera dels 1.500 suports.

Cap a la presidència?

En una conversa amb ElNacional.cat fa unes setmanes, Pesarrodona ja va afirmar que s'havia presentat amb l'objectiu d'ajudar l'independentisme en qualsevol càrrec que fes falta. "Vinc a sumar, vull aportar el meu gra de sorra", fa explicar. Així, es va obrir a encapçalar l'organització des de la presidència, però no era el seu objectiu final. "Estic totalment a disposició, no aspiro a res. Si em toca acceptaria, però intento fugir de protagonismes", va admetre. Fins i tot va anunciar en aquell moment que preferia l'opció d'una presidència col·legiada i consensuada que permeti anar "tots a l'una". Amb aquestes paraules en ment, l'escenari està completament obert de cara a la setmana vinent, quan els 77 membres del nou Secretariat Nacional escolliran el substitut d'Elisenda Paluzie.

Aleshores, Pesarrodona també va remarcar que no pot sentir-se "més identificat" amb el nou full de ruta de l'entitat, i que apostava per un nou embat amb l'Estat. També apostava per liderar i consolidar el moviment independentista, incrementar la pressió sobre les institucions i els partits, donar impuls a l'acció en el front internacional, i defensar el català i la immersió lingüística, entre altres línies a seguir. En aquest sentit, l'activista i pallasso també va destacar la necessitat d'incrementar el vincle amb el Consell per la República per tal d'assolir la independència.  "Crec que el Consell per la República és l'eina institucional i l'Assemblea Nacional Catalana és l'eina mobilitzadora. Hem d'anar colze a colze", va explicar sobre l'òrgan que presideix Carles Puigdemont. I és que Pesarrodona també participa en la institució republicana: concretament és membre de l'Assamblea de Representants i vicepresident segon de la Mesa del Parlament del CxRep. "El Consell ens fa moltíssima falta", va assegurar.

La decisió final, dissabte vinent

Després d'una setmana d'eleccions telemàtiques que s'ha allargat des del dimarts fins avui dissabte, els 77 nous secretaris i secretàries nacionals que han estat escollits pels membres de l'entitat es trobaran dissabte 21 de maig a Vilafranca del Penedès en el ple de constitució del Secretariat Nacional. Serà allà on l'òrgan directiu escollirà les figures que ocuparan els quatre principals càrrecs: la presidència, la vicepresidència, la tresoreria i la secretaria. Ara bé, tot i que Jordi Pesarrodona hagi acabat en primera posició avui, no significa que l'activista acabi liderant l'Assemblea finalment. Cal recordar que tant el 2015 com el 2016, Liz Castro va imposar-se a Jordi Sànchez en la votació dels socis, però els membres del secretariat nacional van revertir aquesta decisió apostant pel segon. Així doncs, l'ordre dels guanyadors només serveix per a tenir una idea de per on poden anar les coses.