El fins ara regidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada i conseller comarcal del Bages, Jordi Pesarrodona, que va ser represaliat per posar-se un nas de pallasso al costat d'un guàrdia civil, ha abandonat avui tots els càrrecs institucionals i al partit d'Oriol Junqueras, disconforme amb el fet que al seu entendre no s'està aplicant la ponència que no renunciava a la via unilateral donant suport al PSOE.

La decisió ve motivada, segons ha explicat a l'ACN, perquè creu que el suport "sense condicions" d'ERC al president espanyol, Pedro Sánchez, s'allunya del full de ruta del darrer congrés on s'apel·lava a no renunciar a la unilateralitat. Per altra banda, també lamenta que l'ajuntament on és regidor s'ha negat a penjar el llaç groc.

 

Jordi Pesarrodona està acusat de desobediència greu després d'haver-se posat amb un nas de pallasso al costat d'un guàrdia civil. Amb les diligències encara obertes, el santjoanenc ha anunciat que deixa tots els càrrecs polítics que té actualment sota les sigles d'ERC: el de regidor a Sant Joan de Vilatorrada, conseller al Consell Comarcal i també el càrrec a la permanent comarcal d'ERC. Ja ho ha comunicat a ERC Bages i volia esperar al 3 d'octubre, "data emblemàtica" diu, per a fer-ho. Els successos dels darrers dies, però, l'han dut a avançar-ho a aquest dissabte.

Pesarrodona explica que forma part d'un moviment crític a ERC que reclama se segueixi la ponència que va aprovar al darrer congrés en el sentit de no renunciar a la unilateralitat i mantenir el full de ruta de l'1-O. El suport "sense condicions a Sánchez" de la seva formació li fa veure que s'hi està renunciant. "Sembla que s'està escoltant menys a la militància, i tirant més pel dret", ha lamentat. També assegura que, amb tot el que ha viscut, ha sentit l'escalf de la gent, però "potser no de persones rellevants".

L'altre fet que l'ha dut a prendre la decisió és la situació que viu a Sant Joan de Vilatorrada, on actualment governa Alternativa per Sant Joan. Malgrat que, diu, es van vendre com "independents", s'han negat a posar el llaç groc a la façana del consistori en un municipi que va patir "dos cops forts l'1-O" i on hi ha la presó on són els líders independentistes empresonats. "Ara, una de les primeres coses que faré serà posar-lo simbòlicament", diu.

Pesarrodona assegura que pren la decisió per poder "sentir-se lliure", tot i que reconeix que mai li han restringit les opinions. "Però si ets càrrec, t'autocensures", ha reconegut. Segons ell, Catalunya hauria d'anar a l'una per aconseguir la República catalana. I, citant Albano Dante Fachín, creu que cal una llista unitària amb dos únics punts: amnistia per presos i exiliats, i un referèndum vinculant amb l'Estat espanyol.

Pesarrodona explica, però, que no "estriparà el carnet" i seguirà a la militància a ERC. Recorda que té una amistat important amb Oriol Junqueras "que potser no ha pres les decisions més encertades, però hem d'entendre la repressió que pateix".