El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha sortit per primer cop de la presó aquest dijous després de més de dos anys. Cuixart és, doncs, el primer dels presos polítics independentistes que ha pogut gaudir d'un permís penitenciari. La sortida de la presó de Lledoners ha tingut lloc prop de les 19.30 hores, quan se l'ha pogut veure pujant a un cotxe a l'exterior del centre i fent el símbol de la victòria. 

El president de l'entitat cultural comença així el seu primer permís de 48 hores, després de complir un quart de la condemna de 9 anys de presó que va imposar-li el Tribunal Suprem. Des de l'entitat, expliquen que preveu passar el permís "en família" i que, per tant, no tindrà agenda pública.

jordi cuixart sortida preso lledoners - efe

Cuixart, en sortir de Lledoners | Efe

Òmnium també ha volgut puntualitzar que aquest permís s'inclou dins dels "drets que li corresponen com a pres polític" i "als quals no renunciarà", però insisteixen que Cuixart no s’acollirà a "cap mesura concebuda com a reinserció" o que impliqui "el reconeixement de cap delicte basat en l’exercici de drets fonamentals".

El permís arriba després que ahir la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la conselleria de Justícia resolgués favorablement la seva petició, juntament amb la de Jordi Sànchez, qui també està previst que surti en els propers dies. 

Tots dos presos estan classificats en segon grau i ja han complert un quart de la condemna -dos anys i mig-, a més d'altres requisits com bona conducta i previsió d'un retorn garantit a la presó.

Les reaccions a la primera sortida d'un dels presos polítics no s'han fet esperar. Des del president de la Generlaitat, Quim Torra, al president del Parlament, Roger Torrent, o l'ANC, han celebrat el seu permís i li han mostrat el seu escalf a tavés de Twitter.