"Fa un any que sóc un pres polític, un ostatge del govern espanyol". Així descriu la seva condició el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, en un article al diari escocès The National. "Des de fa un any, estic tancat en una cel·la i miro el cel a través dels barrots. Des de fa un any, he vist el meu fill de 18 mesos durant unes hores al mes. Des de fa un any, no tinc cap telèfon mòbil ni accés a internet. Fa un any que segueixo des de lluny el que està passant a la meva empresa".

"Si Espanya és una democràcia, com és possible? Com hi poden haver presos polítics si la dictadura franquista suposadament va acabar fa més de 40 anys?", es pregunta. "No hi ha cap resposta senzilla. Espanya té un enorme problema polític amb Catalunya, però no és capaç d'enfrontar-ho amb una solució política. En lloc d'això, intenten resoldre'l amb la policia i els jutges, sense adonar-se que això només empitjora el problema", exposa.

"Si el 80% de les persones diuen que volen votar el seu futur polític en un referèndum, com és el cas de Catalunya, no pots fer veure que no veus aquesta demanda", comenta. "Quan Canadà i el Regne Unit van escoltar aquesta crida van decidir negociar referèndums amb Quebec i Escòcia".

"És una farsa"

"Quan vaig ser arrestat fa un any, em van acusar de sedició per pujar a un cotxe de la policia espanyola, amb el permís d'aquells policies, al·legant que ho havia fet per provocar un setge i una violència per part dels manifestants molt pacífics que intentava dispersar a Barcelona".

Cuixart recorda que hi ha vídeos que demostren que ell mateix demanava als manifestants que anessin a casa. "Ara se m'acusa d'incitar a la gent a participar en el referèndum de l'1 d'octubre i instar-los a bloquejar la policia espanyola quan van entrar violentament als col·legis electorals per aturar la votació". "Tots dos càrrecs són falsos i sense cap prova evident. És una farsa. Quan comenci el meu judici serà molt difícil mantenir el càrrec actual de rebel·lió" i assegura que "si estic condemnat, apelarem a la justicia europea".

"Potser és el moment de la mediació internacional"

"És Espanya l'únic país que no vol veure que l'única violència que es va cometre a Catalunya era la dels propis policies que pegaven als votants pacífics de Catalunya, una cosa que es mostrava a totes les televisions i diaris del món? És tan difícil d'entendre que les paperetes i les urnes no són armes perilloses en una democràcia?", es pregunta de nou.

"Ja que no sembla possible avançar amb el govern espanyol, potser és el moment de la mediació internacional on la UE o un govern europeu hi tinguin un paper". I conclou l'article subratllant que "no és correcte que l'Espanya del s. XXI, ni a cap part d'Europa, hi hagi presos polítics com jo".

jordi cuixart portada the national