El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, considera que és necessari que es consolidin nous lideratges i “es complementin amb els existents”, amb el benentès que la presó “no pot ser un límit a cap tipus d'estratègia ni de negociació”. Cuixart, en una entrevista a El Periódico,  afirma que cal exigir coherència als polítics, “que pensin bé el que prometen i facin el que prometin”. 

Aquesta era la resposta de Cuixart a la pregunta de si la Crida pot ser una eina per recompondre la unitat de l’independentisme. El líder d’Òmnium, empresonat des de fa més de 400 dies, afirma que “qui interpreti el sobiranisme com un gran bloc monolític s’equivoca i molt”. I recorda que "l’objectiu de la repressió és la divisió i generar por".

Cuixart afirma que l’independentisme no renuncia a cap via, “sempre que sigui democràtica i pacifica”, i admet que “el referèndum pactat és una opció, però no l’única”. 

Falta de respecte

Quan a la possibilitat que la solució sigui un augment de l’autogovern, tal com ofereix l’executiu de Pedro Sánchez, Cuixart afirma que “dir a la població que comencem de nou aquell periple de fa més de 12 anys és una falta de respecte total i ignorar la situació actual”.

Amb vista al judici del cas 1-O, el líder d’Òmnium afirma que no ha de demostrar la seva innocència. “Soc innocent fins que es demostri el contrari”, diu.

Cuixart sosté que “només amb la violència es pot sustentar el relat judicial actual” i repta les acusacions a demostrar que el 20-S hagués fet cap crida a la violència. “El relat de la violència no se'l creuen els poders de l’Estat”.