Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, demana suspendre la causa de l'1-O fins que no pugui accedir al sumari sencer. Ho demana en l'escrit de conclusions que ha presentat avui el seu equip d'advocats.

Els advocats al·leguen vulneració del dret de defensa i a un procediment just, ja que encara no han pogut accedir a la causa completa tal com marca la llei. Els lletrats asseguren que han tingut molts entrebancs per accedir virtualment al procediment: problemes d’accés al núvol virtual creat per als lletrats, carpetes buides de contingut, falta de documentació, diferències entre el material pujat al núvol del tribunal i el dels lletrats o haver de baixar un per un arxius molt pesats (140.000 arxius, que equivalen a 280 GB d’informació), entre d’altres. De fet, l'equip de Marina Roig va presentar una acta notarial al Tribunal Suprem fa dies amb tot el que faltava del sumari. 

Quan es va tancar la instrucció al mes de juliol, la defensa de Cuixart ja va al·legar que no se li havia donat còpia de bona part de la causa i els problemes s’han repetit en aquest tràmit. Segons el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, “som davant d'una instrucció esbiaixada, clarament incriminatòria, i en què es vulneren els drets de defensa i a un procediment just”.

A més, en l'escrit de conclusions els advocats de Cuixart demanen la revocació de la interlocutòria de processament del 21 de març del 2018; la nul·litat de la interlocutòria de conclusió del sumari perquè s’hi deneguen diligències d’investigació sol·licitades per la defensa de Cuixart i d’altres defenses; la nul·litat de la interlocutòria, atès que el jutge instructor no ha contestat algunes de les peticions de les defenses, i la revocació de la interlocutòria de conclusió del sumari perquè la defensa considera necessari practicar més diligències d’investigació, que ja s’han sol·licitat.

Entre d’altres coses, la defensa de Cuixart demana completar la causa amb documentació provinent del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, testimoni de resolucions del jutjat número 7 sobre els fets de l’1-O, i també incloure com a proves del presumpte delicte les urnes, les paperetes i documentació electoral que es va intervenir.