Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, ha declarat durant una hora i mitja davant el Tribunal Suprem i s'ha refermat en l'atac a la democràcia que va ser intentar impedir la votació de l'1-O. Però també ha fet una declaració clarament pensada amb l'objectiu de sortir de la presó i en aquest sentit ha declarat que l'únic referèndum vàlid serà el que convoqui el govern espanyol.

Cuixart és l'únic dels tres presos polítics que declara avui que no s'ha presentat a les eleccions i no té cap responsabilitat política, ni en el govern anterior ni en el que es pugui formar ara després dels comicis del 21-D.

L'estratègia de defensa està clarament enfocada a treure'l de la presó, sigui com sigui. I en aquest sentit s'han deixat de banda els equilibris per fer una declaració clara que assumeixi la Constitució espanyola. En la mateixa línia ha anat la declaració de Jordi Sànchez que ha declarat que si s'opta per la via unilateral, renunciarà a l'escó de diputat al Parlament.

Amb tot, Cuixart ha explicat davant el magistrat Pablo Llarena que totes les organitzacions, incloent-hi sindicats —CCOO i UGT—, partits polítics i entitats, "sempre han pensat que impedir que la gent votés era un atac a la democràcia".

El president d'Òmnium ha declarat que el 20 de setembre, davant el Departament de Vicepresidència i Economia, es va "demanar a la gent que votés en el referèndum" i que en "cap moment ningú els va avisar que estaven cometent il·legalitat".

Igual que Sànchez, Cuixart ha explicat que es van donar instruccions clares de dissoldre la concentració del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia i que, més enllà de fer-ho sobre els cotxes de la Guàrdia Civil, ho van fer a peu de carrer i també sobre l'escenari on es van estar fent durant tota la tarda les actuacions musicals.

Jordi Cuixart ha recordat durant la declaració les seves "profundes conviccions pacifistes".

El president d'Òmnium ha respost a totes les parts menys a l'acusació popular, representada per VOX

L'advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, presentarà la setmana que ve les al·legacions perquè el president d'Òmnium Cultural surti de la presó esperant que la declaració d'avui ajudi a fer decidir a Llarena que aixequi la mesura cautelar de presó provisional.