Jordi Sànchez, número 2 de Junts per Catalunya i expresident de l'ANC, ha estat declarant durant més de dues hores davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Ha respost a totes les parts menys a l'acusació popular, representada per VOX.

Sànchez ha manifestat que el referèndum de l'1 d'octubre no tenia validesa legal i ha assegurat que en el cas que s'optés per la via unilateral, renunciaria a l'escó. L'expresident de l'ANC és diputat electe del Parlament de Catalunya després de les eleccions del 21 de desembre.

El número 2 de Junts per Catalunya ha dit en l'últim torn de paraula al jutge que el deixi en llibertat per poder demostrar que no tornarà a reincidir.

Algunes fonts judicials expliquen que Jordi Sànchez ha declarat que el 20 de setembre, durant les manifestacions davant la Conselleria d'Economia, "no hi va haver actes violents, però sí vandàlics", en referència als desperfectes als cotxes de la Guàrdia Civil aparcats davant la seu del Departament, a la Rambla de Catalunya.

Precisament avui, Sànchez ha explicat que sempre va demanar a la multitud que es dissolgués i no només damunt els cotxes de la policia, sinó també a l'escenari que es va muntar a la Gran Via i on durant tota la tarda d'aquell dia es van estar fent concerts. Sànchez i Jordi Cuixart, president d'Òmnium —que també està declarant avui—, van donar la concentració per acabada pels volts de mitjanit a través de la megafonia de l'escenari.

L'expresident de l'ANC també ha explicat davant del jutge que "des del febrer del 2015 hi havia un full de ruta amb l'ANC, Òmnium, ERC i CDC".

Tot i que Jordi Sànchez no ha acatat la Constitució explícitament durant la seva declaració, ja ha signat la documentació per a ser nomenat diputat del Parlament de Catalunya, i entre els documents hi ha el que promet la Constitució Espanyola.

Jordi Sànchez ha estat el primer a declarar. El seu advocat presentarà aquesta tarda les al·legacions perquè surti en llibertat. Joaquim Forn també ho farà avui, mentre que Jordi Cuixart ho presentarà la setmana que ve. El jutge decidirà en funció que vagin arribant els escrits.