Més reaccions a que s'hagi trencat l'acord per l'ampliació del Prat. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha criticat el "xantatge extrem" del govern espanyol i d'Aena amb aquesta qüestió. "S'ha gestionat que sembla fet expressament perquè diguem que no", ha remarcat aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Jordà ha explicat que el pacte al qual es va arribar el passat 2 d'agost establia s'havia de desenvolupar un pla director "amb rigor" per poder "minimitzar" els efectes mediambientals, però que el projecte d'Aena que es va conèixer el cap de setmana passat contemplava una afectació "extrema" de l'espai natural de la Ricarda. 

La manca de consens

Aleshores, la consellera ha assenyalat directament la companyia aeroporturària i el govern espanyol de confabular contra la Generalitat, ja que ambdós tenien clar que Europa no avalaria un projecte amb un impacte ambiental com aquest. "No som un hub perquè Aena i al govern espanyol no els ha donat la gana", ha afirmat.

La crítica de Jordà ha vingut motivada per la manca d'un pla director fet amb el consens del territori i tenint en compte l'emergència climàtica. "Un projecte d'aquesta mena s'hauria de fer amb consens, però no s'ha volgut fer així", ha expressat. En aquest sentit, ha recordat que una inversió d'aquesta magnitud fa falta a Catalunya, en especial a Rodalies.

L'atac de Puigneró

Les punyalades no només volen entre la Generalitat, el govern espanyol i Aena. Els partits socis del Govern també tenen problemes entre ells, tal com va mostrar el dimecres el vicepresident i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que va manifestar "malestar i enuig per la confusió generada per part d'alguns a Catalunya aquests darrers dies". Puigneró va lamentar la "frivolitat i populisme que un cop més han tornat a fer molt mal a Catalunya" i va reconèixer haver traslladat les seves queixes al president Pere Aragonès. 

Aquestes paraules del vicepresident semblen un clar atac a ERC que no ha agradat a la consellera d'Acció Climàtica. "Amb Puigneró n'hem parlat molts cops i sempre hem estat d'acord que la Ricarda no podia tenir cap afectació", ha recordat.

Jordi puignero AMPLIACIÓN AEROPUERTO PRAT BARCELONA / Junts

El vicepresident del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró / Cedida

Ni Junts, ni el govern espanyol ni Aena han tingut bones paraules pels republicans, en part per la suposada voluntat d'alguns consellers d'ERC d'assistir a la manifestació contra l'ampliació de l'aeroport que organitzen més de 300 entitats, tal com va deixar caure la portaveu del partit, Marta Vilalta. Jordà ha desmentit aquesta informació: "No sé quin conseller tenia previst anar a la manifestació, però cap conseller havia dit que hi aniria".

Vilalta, de fet, també ha mostrat el seu rebuig al "xantatge" d'Aena i el govern espanyol. En una entrevista a SER Catalunya, ha destacat que la taula de diàleg no serà per parlar d'això: "A la taula de negociació prevista s'ha de poder parlar de com resolem el conflicte de fons".

 

Imatge principal: La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà / Europa Press