La crisi provocada per la marxa enrere en l'ampliació del Prat ha desencadenat un creuament de retrets i acusacions entre el govern català i l'espanyol just a les portes de la taula de diàleg, prevista per a la setmana vinent. En un gir argumental sobtat, les acusacions de deslleialtat i xantatge i la denúncia de pèrdua de confiança entre els dos executius s'ha situat com a inesperat prolegomen d'aquella cita i atia encara més les incerteses que ja l'envoltaven.

Tot i que el Govern de Pere Aragonès ha insistit pel dret i pel revés que a la taula de diàleg només s'ha de parlar del conflicte polític provocat pel pols independentista, a ningú se li escapa que la imatge dels dos govern llençant-se els plats pel cap pel Prat no es perfila com la millor manera d'obrir la reunió.

Ni data ni ordre del dia ni Sánchez...

Tot i que s'hauria de celebrar la setmana vinent, la taula de diàleg encara no té data ni ordre del dia i, a més, la Moncloa ha evitat confirmar si Pedro Sánchez participarà a la trobada. El Govern no es cansa de repetir que dona per fet que Sánchez serà a la reunió, i això no obstant aquestes incerteses inquieten l'executiu. A més, els socis de Junts han fet saber al president, Pere Aragonès, que fins que no se sàpiguen si el president espanyol participa a la reunió no comunicaran qui seràn els seus representants.

En aquest context, la crisi provocada per l'anunci de la ministra i els retrets públics posteriors no fan més que enterbolir un escenari encara per perfilar. 

Retrets creuats

El Govern va saber la decisió de suspendre la inversió deu minuts abans de la roda de premsa de la ministra Raquel Sánchez i quan la notícia ja es publicava als mitjans de comunicació. Raquel Sánchez, que havia convocat d'urgència la roda de premsa per a dos quarts de set a la delegació del govern, ha telefonat Puigneró per fer-li saber el malestar per les piulades crítiques del president Aragonès i per les declaracions de la portaveu del govern, Patricia Plaja, explicant que membres del govern assistirien a una manifestació contra l'ampliació de l'aeroport.

Això ha irritat Puigneró, que el passat 2 d'agost havia pactat l'acord sobre l'aeroport amb la ministra, i que ha expressat aquest malestar amb ERC públicament i l'hi ha transmès a Aragonès.

En acabar les dues rodes de premsa, Aragonès ha fet públiques diferents piulades on ha denunciat una operació de xantatge i per retreure que el govern de Sánchez en cap moment ha tingut intenció de fer la inversió a Catalunya i convertir l'aeroport en un hub internacional. 

Reticències dels comuns

No han estat només els republicans els qui havien mostrat l'oposició a la proposta d'ampliació. També els comuns, socis del PSOE a Madrid, havien fet saber les seves crítiques al projecte d'ampliació del Prat i han celebrat que se suspengui

Malgrat tot, i mentre els plats volaven, tant la ministra com el vicepresident han assegurat en ser interrogats sobre els efectes d'aquesta crisi sobre la taula de diàleg que no hi ha d'afectar perquè es tracta de "dues coses diferents". Això no obstant, el gir sobtat dels esdeveniments amb la crisi oberta entre els dos govern, no fa més que atiar encara més les incerteses que des de fa dies envolten la taula. 

 

A la imatge principal, un avió aterra a l'aeroport de El Prat / ACN