L'exlletrat de Tribunal Constitucional Joaquín Urias ha lloat avui els tres magistrats de l'Alt Tribunal que han mostrat disconformitat amb la sentència que va rebutjar el recurs presentat per Jordi Sànchez contra la sanció que li van imposar a la presó per enregistrar per telèfon un missatge electoral. "És valent i necessari perquè desmunta una idea pròpia de l'antic règim: donar la raó a l''enemic de l'Estat' quan la té no demostra feblesa, sinó fortalesa. I integritat", afegeix.

Urias es refereix al vot particular emès pels magistrats Fernando Valdés, Antoni Xiol i María Luisa Balaguer, en què acusa els altres nou magistrats del Tribunal Constitucional d'ignorar la seva pròpia jurisprudència per concloure que el recurs presentat per Jordi Sànchez contra la sanció penitenciària s'havia presentat fora de termini i, per tant, no es podia admetre a tràmit.

Els tres magistrats retreuen als seus companys que forcin un tecnicisme per evitar pronunciar-se sobre els fets, ja que haurien de donar la raó a Sànchez. Valdés, Xiol i Balaguer afirmen que "de ben segur" hi hauria hagut "un pronunciament estimatori en relació amb la invocació del dret a la legalitat sancionadora".

Tenia raó

El vot particular sosté que hi ha pocs dubtes que Sànchez tenia raó perquè la sanció que li va ser imposada per desobediència a una decisió judicial es va dictar 11 dies després de la conducta que l'imputen. També assenyalen que el contingut del recurs implicava un termini de presentació més llarg, tal com ha dictat el TC en casos anteriors. 

Jordi Sànchez va ser sancionat a 30 dies sense passejos ni actes recreatius comuns per haver enregistrat per telèfon un missatge electoral.