A l'esquerra del PSOE, l'estratègia de les formacions andaluses ha fracassat. La divisió entre l'espai de Podemos i el creat per Teresa Ribera, Por Andalucía i Adelante Andalucía, respectivament, han tret encara pitjors resultats dels que se'ls augurava als sondejos. Davant d'aquesta desfeta es podria esperar que en els discursos de les esquerres, posteriors a les eleccions la protagonista fos l'autocrítica. Tanmateix, no ha estat així. Per exemple, Teresa Rodríguez ha centrat gran part del seu discurs en celebrar que Vox no ha tret tanta representació com esperaven, mentre que la formació de Rodríguez amb prou arriba a dos diputats. Aquesta manca de reconeixement dels mateixos errors ha tret de les seves caselles a Joaquín Urias, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional (TC), qui ha carregat contra aquests partits a les seves xarxes socials. 

"Decebedors els discursos de l'esquerra a la nit electoral", comença el seu missatge a Twitter Urias. "No era tan difícil sortir, reconèixer que s'ha fet tot fatal, demanar perdó als votants i comprometre's a no repetir els errors". Sentència l'exlletrat del TC. Malgrat que pot semblar senzill no hi ha hagut disculpes als votants ni compromisos de trencar aquesta divisió que els ha dut a pedrer fins a 10 diputats respecte al 2018. Si aquestes passes per reconciliar l'espai de les formacions a l'esquerra dels socialistes a Andalusia no es fa, Urias augura un futur negre: "Així les municipals seran encara pitjor". 

TUIT Urías eleccions andaluses I

Què podria haver passat si amb unes esquerres unides? 

"L'esquerra fraccionada ha cedit molts dels escons que podria haver obtingut si hagués anat unida", ha afirmat Lluís Orriols, professor de Ciències Polítiques de la Universitat Carlos III, en una intervenció a TV3 aquest dilluns. Tot i això, aquesta afirmació ja la sostenia Orriols durant la nit electoral. Amb el 80% dels vots escrutats, l'expert va calcular que Por Andalucía i Adelante Andalucía concurrent juntes a les eleccions podria haver assolit entre 5 i 6 escons més, fet que impactaria en els grans partit. Els càlculs d'Orriols apuntaven que les formacions d'esquerres podrien haver obtingut entre 2 i 3 diputats a costa del PSOE i 3 o 4 a costa del PP. És a dir, haurien pogut aturar a majoria absoluta de Juanma Moreno. L'expert adverteix a les seves xarxes que: "És una agregació mecànica, però ens adonem de l'enorme penalització del sistema electoral que han tingut aquestes dues formacions".

TUIT Lluís Orriols eleccions andaluses

La victòria de Moreno

Mentre les formacions a l'esquerra del PSOE remarcaven la seva divisió i els socialistes s'ensorraven el seu propi feu, Juanma Moreno ha aconseguit una victòria històrica. Els populars sumen 30 nous escons, fet que els fa superar la majoria absoluta. De manera que els desitjos de Moreno es compleixen: podrà governar en solitari. Fet que relega a Vox a la irrellevància. De manera que el líder popular andalús estava pletòrico quan va comparèixer davant dels mitjans i els seus electors la passada nit electoral i va afirmar: "Avui hem fet història a Andalusia".