El professor de dret constitucional, Joaquín Urías, ha carregat de nou contra el Tribunal Constitucional, en aquesta ocasió per la resolució que té pendent des de fa 12 anys sobre el recurs presentat pel PP contra la llei de l’avortament. Després d’anys al calaix, el TC va reactivar l’expedient l’estiu passat després que exdiputats populars denunciessin l’Alt Tribunal a Europa per dilacions indegudes. Urías alerta que el tribunal, amb majoria conservadora fins al juny, vol aprofitar per retallar aquest dret.

No és raonable que un dret com el de l’avortament depengui de la majoria política que hi ha en cada moment al Constitucional”, es lamenta l’ex lletrat del Tribunal Constitucional, que sentencia: “Així no pot funcionar un país”. El TC busca un pacte entre el sector conservador (6 magistrats) i el progressista (5 magistrats) abans del juny per a la sentència sobre la llei de l’avortament, segons pública aquest dimarts El País. El president de l’Alt Tribunal, Pedro González-Trevijano, s’ha compromès a dur abans del ple del 12 de juny projecte de sentència. Aquesta és la data en la qual finalitza el mandat d’un terç dels magistrats. La renovació de l’òrgan de garanties canviarà la majoria, que passarà a ser progressista.

Nova majoria

Encara no hi data, però, perquè el ponent de la sentència, el magistrat Enrique Arnaldo, vinculat al PP, presenti l’esborrany de la sentència. Arnaldo s’ha pronunciat en nombroses ocasions contrari a la norma. Fonts del tribunal citades per El País, apunten que la intenció és arribar a una mínima entesa entre els dos sectors i que sumi almenys el vot favorable de vuit o nou magistrats. És a dir que almenys dos o tres magistrats progressistes s’apuntin a les tesis del bloc conservador. La cosa canviarà substancialment si no hi ha resolució abans del 12 de juny. Amb la renovació del Constitucional, hi haurà una nova majoria, amb set magistrats progressistes i cinc conservadors.