El jutge del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que també investiga el referèndum no se'n surt per saber qui el va pagar. En la nova ronda de testimonis que ha citat centra tota la seva atenció en el Pacte Nacional pel Referèndum. 

Entre els testimonis, avui, Joan Ignasi Elena, que va ser coordinador d'aquest organisme que promovia un referèndum pactat i que estava integrat per diferents partits polítics i entitats.

Les preguntes de VOX, aquí a Barcelona, avui també, anaven encaminades a aclarir el finançament i qui va pagar cada peça per fer possible el referèndum, com per exemple les pàgines web. Joan Ignasi Elena ha deixat clar que el Pacte Nacional pel Referèndum es finançava amb donacions, aportacions populars, que s'adquirien mitjançant diverses crides ciutadanes i que "van tenir molt bona acollida cada cop" que es feien segons han explicat fonts judicials. En aquest sentit, ha quedat clar que les despeses es pagaven amb donacions i que van ser abundants.

En un intent per demostrar la malversació, l'advocada de l'estat ha buscat saber si el Pacte Nacional pel Referèndum es reunia al Parlament per si hi havia despeses per a la cambra relacionades d'alguna manera amb el procés. 

Elena ha ratificat la seva declaració davant la Guàrdia Civil que va fer el juliol passat i a la sortida de la Ciutat de la Justícia ha remarcat que "cada vegada és més evident que és una qüestió política". "El que està vivint Catalunya i el que està passant el darrer any i el que expressa un sentiment de bona part dels ciutadans de Catalunya, seria bo que es resolgués políticament", ha remarcat tot demanant "taules de diàleg polític". 

"Pactat, entre qui?"

Els interrogatoris dels testimonis del cas que s'investiga en el 13 busquen demostrar les acusacions que el jutge ha anat fent al llarg del darrer any des que es va obrir la investigació a partir del cas de Santi Vidal.

Una causa general que ara persegueix trobar proves per avalar el delicte de malversació. I que provoca situacions inversemblants provocades per l'excés de zel del jutge. 

D'aquesta manera, durant l'interrogatori a Joan Ignasi Elena, el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, l'ha interromput quan ha parlat que el Pacte Nacional pel Referèndum es va dissoldre mesos abans de l'1 d'octubre quan es va constatar la manca de voluntat de diàleg per tirar endavant un referèndum pactat. I el jutge ha etzibat: "Pactat, entre qui?". 

I la sala ha callat i el testimoni també. 

Webs i dominis

Els testimonis d'avui eren tècnics i professionals que han participat en la gestió dels dominis de les pàgines web. Entre elles, la del Pacte Nacional pel Referèndum.

Cap d'ells ni va pagar res, ni va autoritzar pagaments ni era la seva feina. Revisen com funciona la web si compleix tots els requisits tècnics i de seguretat, però no s'ocupen de pagar res.

El domini de la web del Pacte el va comprar un particular que després va derivar a la Generalitat i després acaba a Òmnium. No són més de 20 euros. Però el jutge i les acusacions tenen la mosca al nas perquè no saben qui els va pagar. Com la resta de materials i eines del referèndum.