Un altre escàndol ha amarat d'impopularitat la monarquia espanyola. Després de conèixer-se que Joan Carles I va rebre 1,9 milions de dòlars (1,7 milions d'euros) del sultà de Bahrain, en cada nova jornada apareixen més informacions sobre la relació entre el pare de l'actual rei d'Espanya, Felip VI, i aquesta monarquia del golf Pèrsic.

De fet, les relacions privades entre Joan Carles i la casa regnant de Bahrain -la mateixa que el 2011 va reprimir sagnantment les protestes contra la monarquia- han estat llargues i intenses. Així ho avança el digital Vanitatis, que assenyala que el patriarca Borbó va viatjar fins a sis vegades, en viatges privats, des que va abdicar el 2014.

Des que va abdicar, Joan Carles s'ha prodigat en viatges a les monarquies àrabs -de respecte dubtós envers els drets humans-, amb tres visites privades a l'Aràbia Saudita, tres més als Emirats Àrabs Units (EAU) i les sis esmentades a Bahrain, on es va dedicar en el seu temps públic a conèixer instal·lacions com el Museu Nacional i el Teatre Nacional.

A més, les visites van ser recíproques. Així, el setembre de 2019, el rei Hamad bin Isa al Khalifa de Bahrain va fer una breu visita privada a Madrid per interessar-se per la salut de Joan Carles.

Amb Hamad, Joan Carles s'ha vist a Manama, la capital de Bahrain, però també hi ha coincidit a Abu Dhabi (EAU), per assistir a curses de Fórmula 1. De fet, en un d'aquests viatges per veure curses de cotxes, Joan Carles no va tenir objeccions a saludar el príncep hereu saudita Mohamed bin Salman, considerat com l'autor intel·lectual de l'assassinat, l'octubre de 2018, del dissident saudita Jamal Khashoggi.