El govern espanyol ha evitat donar una resposta clara a la pregunta emesa pel diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu sobre el nombre de persones que hi ha ajudant el rei emèrit, Joan Carles I, a Abu Dhabi. El govern de Sánchez ha optat per amagar aquesta informació, així com la xifra del cost mensual d'aquest servei

El diputat d'EH Bildu va portar a la Mesa del Congrés dels Diputats, el passat 14 de gener, tres consultes generades arran d'una publicació a ElDiario.es, on s'assegurava que Patrimoni Nacional era l'encarregat de pagar el sou i els viatges del "personal desplaçat als Emirats Àrabs per assistir Joan Carles I". 

Iñarritu, que ha compartit els documents al seu perfil de Twitter, va escriure que, pel que semblava, "en aquest moment el fugit tindria tres ajudants de cambra acompanyant-lo", per la qual cosa volia saber, primer, si aquesta informació era certa; segon, el nombre de salaris i viatges que havia pagat Patrimoni Nacional de personal i, tercer, quin n'era el cost mensual. 

Tres preguntes concretes, però cap resposta clara. El document del govern espanyol es limita a fer referència a l'Acord del Consell de Ministres de l'any 2005 on es regulava la situació del personal eventual "al servei dels membres de la família reial", sense fer cap al·lusió a la situació actual de Joan Carles a Abu Dhabi. 

Quant al cost mensual del servei, l'escrit declara: "La retribució d'aquest personal és la que correspon al sou i a les pagues extraordinàries dels grups d'assimilació que corresponen, així com les retribucions, pròpies del lloc de treball, fixades a través de l'Acord de la Comissió Executiva Interministerial de Retribucions i les corresponents comissions del servei en els desplaçaments que efectuen en l'exercici de les seves funcions". 

Per tant, ni s'aclareix si la informació exposada a El Diario és certa, ni es concreta cap altra xifra. 

Falta de transparència

En el tuit, el diputat destaca la falta de transparència en la resposta del govern de Sánchez en aquest aspecte. A dia d'avui, encara està per veure si les incògnites sobre la segona regularització de Joan Carles a Hisenda de més de 4 milions d'euros seran resoltes.

De moment, els grups al Congrés d'Esquerra Republicana, EH-Bildu, JuntsxCat, la CUP, PDeCAT i BNG han sol·licitat la compareixença de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, i el director de l'Agència Tributària, Jesús Gascón, perquè es retin comptes davant de comissió per explicar en quines "circumstàncies, condicions i termes s'ha produït la 'regularització' opaca de 4 milions d'euros, de dubtosa procedència, per part de Joan Carles de Borbó".

 

Imatge principal, Joan Carles I / Gtres