La Fiscalia suïssa continua investigant el pagament de 100 milions d'euros que el difunt rei de l'Aràbia Saudita Abdullah va fer al rei emèrit Joan Carles I podria ser un delicte. Segons ha informat aquest diumenge Bloomberg, el passat mes de febrer es va celebrar una audiència a porta tancada a Ginebra en què el fiscal Yves Bertossa i diversos acadèmics van discutir sobre si el pagament podria constituir un delicte segons la legislació de la monarquia àrab.

Aquests 100 milions són els que el rei Abdullah va transferir a un compte a Suïssa a nom de l'exmonarca espanyol en concepte de "regal segons la tradició saudita". Els diners van sortir del país àrab a través del seu Ministeri de Finances a un compte vinculat a la fundació Lucum, de la qual el Rei era beneficiari.

D'aquests 100 milions, 65 van acabar en un compte de les Bahames de l'examant del mateix rei, l'empresària alemanya Corinna Larsen. Tot i que la defensa del Rei Emèrit sempre ha assegurat que es tractava d'un regal, l'empresària va revelar que el moviment es devia al blanquejament d'una comissió cobrada per la realització de l'AVE a la Meca a càrrec d'empreses espanyoles.

La licitació d'aquest contracte va començar l'any 2008 i es va adjudicar finalment el 2011. El consorci que va guanyar el contracte ferroviari va dir en un comunicat que nega haver realitzat qualsevol acord o pagament relacionat amb l'adjudicació del projecte.

Investigació en curs

Aquesta, però, no és la primera vegada que Bertossa comença a investigar aquests diners. El passat mes de juliol, el fiscal ja va enviar una carta demanant consell a l'Institut Suís de Dret Comparat.

Aquests moviments també estan sent investigats per la justícia espanyola a través de la Fiscalia del Tribunal Suprem. Precisament per aquest fet, ara fa un any, Felip VI va anunciar que renunciava a l'herència del seu pare. També va confirmar que l'Emèrit deixaria de cobrar des d'aquell moment l'assignació de 200.000 euros.

Bloomberg ha assegurat que Javier Sánchez-Junco, advocat de l'Emèrit, s'ha negat a respondre els comentaris i que el banc suís que va rebre el pagament que està sent investigat pel fiscal Bertossa sempre ha negat qualsevol infracció en aquest assumpte.