Joan Carles va intentar tapar el frau de les targetes black i va començar a tornar els diners que havia rebut de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause quan va saber que la Fiscalia estava al darrere dels moviments de fons. Així, en un intent de desactivar les investigacions, va fer transferències al mateix compte bancari d’on sortien els diners dels quals es van beneficiar, entre el 2015 i el 2018, ell mateix i altres membres de la família reial com les infantes Cristina i Elena, Froilà i Victòria Frederica.

L’emèrit, segons informa El Confidencial, va començar a fer aquestes transferències després que la Fiscalia prengués declaració al coronel de l’exèrcit de l’Aire, ja retirat, Nicolás Murga. Ell era el titular del compte bancari on l’empresari mexicà dipositava els diners que després, mitjançant transferències directes o targetes de crèdit, eren destinats a pagar vols, hotels, restaurants i altres despeses privades del monarca i la seva família.

victoria federica infanta elena gtres

La infanta Helena i la seva filla es van beneficiar dels diners de l'empresari mexicà / GTRES

Transferències del monarca

El coronel va ser investigat quan la Fiscalia va comprovar que el militar duia un nivell de vida que no es corresponia de cap de les maneres amb els seus ingressos. La compra d’una egua de competició que va acabar en mans de la filla de la infanta Elena, Victòria Frederica, va encendre les alarmes. Murga va ser interrogat la primavera del 2019 i setmanes després el compte del coronel a Ibercaja, d’on sortien els diners, va començar a rebre transferències de l’emèrit. Segons fonts pròximes a la causa citades pel digital, amb aquestes aportacions es pretenia aparentar que s’estaven tornant els diners al militar, simulant doncs que es tractava d’avançaments de diners i no hi havia cap intenció d’amagar els diners al fisc.

Però lluny d’això, aquests moviments van ser interpretats per la Fiscalia en clau inculpatòria i el procediment va prosseguir el seu camí. Ara es troba en mans de la Fiscalia del Tribunal Suprem. Precisament, en un intent de posar fi a aquesta investigació i evitar que el jutge iniciï accions penals, Joan Carles va fer una regularització voluntària de les donacions de l’empresari mexicà a través del militar, que no va declarar a Hisenda. El monarca va pagar 678.393 euros pels exercicis del 2016 al 2018. Malgrat la regularització, la Fiscalia manté la investigació oberta per determinar si la regularització ha estat completa.

 

Imatge Principal, Joan Carles I / Gtres