La notícia del dia és que no és notícia, si hem de fer cas a les portades impreses dels diaris de Madrid. Mentre la Zarzuela ha aclarit aquest dilluns a cuita corrents que la salutació entre el rei emèrit Joan Carles I i el príncep hereu saudita Mohammed Bin Salman va ser “estrictament protocol·lària i sense transcendència institucional”, i el ministre Josep Borrell ha fet una finta al tema, a les portades d’aquests dies no se n’ha dit ni ase ni bèstia. Avui tampoc. Ni a El País. És una manera com qualsevol altra de no entrar a la qüestió. Que no surti fum per la xemeneia.

EP

Entretant, Gibraltar segueix viu. La ferida anglesa cou. El Mundo i La Razón s’hi dediquen, amb més energia els primers, que poc a poc van guanyant el paper de policia patriòtica: aquest dimarts també desvelen que el manual més comú als instituts de les Illes Balears explica que existia una Corona d’Aragó, capital Barcelona, que va dominar la Mediterrània, etcètera, per la qual cosa el consideren (el manual) “farcit de consignes separatistes … amb comtes esdevinguts reis”. Quin escàndol. On s'ha vist, un comte esdevenir rei?

Vox també té la seva vida a les portades dels diaris de Madrid –més que no pas el rei emèrit. Aquells dos en parlen directament. La Razón per a dir que l’estratègia de Casado d’anar a buscar els presumptes votants de Vox divideix al partit. El Mundo fa notar que Casado n’explica el pla: endurir el discurs en immigració, seguretat i, tatxan!, Gibraltar. A la crònica precisa que el PP defensarà les autonomies i Europa per a diferenciar-se de Vox.

EM

LR

L’ABC, en canvi, té altra informació: el president del PP vol que el govern central recuperi competències en Ensenyament, Justícia, Sanitat i Presons. No ho relaciona amb Vox però és per aquí que plora la criatura. La portada és un pòster electoral com una casa de pagès, llàstima del somriure estrafet del protagonista i del rodolí del titular –que potser és deliberat, aparellar CasADO i EstADO, mai no descartis res. 

ABC

En fi. En què quedem? El PP defensarà les autonomies o les buidarà de contingut real? Defensarà Europa o la blasmarà per la qüestió del Penyal? La confusió és majúscula. Després diran que els partits extraparlamentaris no tenen força. A Vox li estan fent la campanya de franc de tant parlar-ne, com va passar amb Trump, que va guanyar una primària rere l’altra i les presidencials amb el pressupost de campanya més baix de tots. Només a les primàries, es calcula que la (mala) premsa que va rebre equivalia a 2.000 milions de dòlars en publicitat. Vox juga a això. Si hi ha maror, peix en abundor.