Joan Carles I ha fet una passa més per fixar la seva residència a Abu Dhabi, on viu des que va fugir de la justícia espanyola l'agost del 2020, i hi ha traslladat la seva residència fiscal. D'aquesta manera, s'escapa d'Hisenda i enguany ja no farà la declaració de la renda: qui havia estat rei d'Espanya durant gairebé 40 anys ja no és contribuent a l'Estat. Així ho ha publicat el diari El Mundo, que assegura que l'emèrit ha iniciat els tràmits administratius per traslladar la seva residència fiscal als Emirats Àrabs i això vol dir que quan s'obri el termini corresponent a l'exercici 2022, no farà la declaració de l'IRPF i respondrà davant les autoritats del golf Pèrsic. 

Així, Joan Carles I fa palès davant Hisenda que Espanya ja no és "el nucli principal o la base de les seves activitats o interessos econòmics". Això és el que estableix la normativa espanyola per donar la residència fiscal a un ciutadà. A més durant el 2022 només va passar uns pocs dies a l'Estat, durant el mes de maig, molts menys dels 183 dies que estableix Hisenda pels quals els ciutadans passen a ser automàticament residents fiscals espanyols. Cal tenir en compte que als Emirats Àrabs no existeix l'IRPF i no es paguen impostos pels guanys personals. Així, el país del golf Pèrsic dona de manera pràcticament automàtica certificats de residència fiscal a aquelles persones que puguin demostrar que han residit durant més de 183 dies al territori durant l'any fiscal. El 2022, a banda de visitar Espanya, Joan Carles I també va passar uns dies a Londres pel funeral d'Elisabet II, on es va retrobar amb el seu fill Felip VI i la seva nora, la reina Letícia, però a banda d'aquests viatges, segons ha transcendit, no hauria abandonat la seva mansió d'Abu Dhabi. 

Unes visites freqüents que no ho han estat tant 

El 7 de març del 2022, després que la Fiscalia arxivés totes les seves investigacions pels seus negocis i diners a l'estranger, Joan Carles va enviar una carta al seu fill, que en realitat s'hauria escrit a quatre mans entre el Palau de la Zarzuela i La Moncloa. La Casa Reial va compartir el contingut de la missiva en què es podia llegir: "Em sembla que és oportú considerar el meu retorn a Espanya, encara que no de manera immediata. Prefereixo en aquest moment, per raons que pertanyen al meu àmbit privat i que només m'afecten a mi, continuar resident de forma permanent i estable a Abu Dhabi, on he trobat tranquil·litat, especialment per a aquest període de la meva vida. Encara que, com és natural, tornaré amb freqüència a Espanya, que sempre porto al cor, per visitar a la família i amics". Ara ha fet una passa més en aquesta residència "permanent i estable" als Emirats Àrabs, però la veritat és que des que va publicar aquestes paraules, no ha tornat amb freqüència a l'Estat, sinó que només ho ha fet un cop. La Casa Reial i el govern espanyol, en veure el rebombori que va provocar la seva visita, han evitat que torni.

Tornada al febrer?  

Amb tot, el recent funeral del cunyat i tiet dels reis, Constantí de Grècia, hauria pogut servir per acostar les postures entre pare i fill. Tot i que a l'església Metropolitana d'Atenes es van evitar, després al cementeri de Tatoi es van abraçar i besar, unes imatges insòlites fins ara. Això hauria fet canviar de parer Felip VI, que podria plantejar a Pedro Sánchez que l'emèrit torni a Espanya durant aquest mes de febrer.