La Junta Electoral ha obligat l'Ajuntament de Verges a retirar "de manera immediata" les estelades, llaços grocs i altres símbols partidistes que pengen dels fanals del poble. Concretament, els que hi ha al llarg de la carretera C-31 i al voltant de la rotonda d'accés a la població. La resolució, que en revoca una d'anterior, subratlla que el consistori també té l'obligació de garantir "la neutralitat institucional" al mobiliari públic, perquè depèn de l'ajuntament.

L'escrit adverteix que mantenir les estelades i la resta de símbols pot suposar "incórrer en un delicte de desobediència". L'equip de govern de Verges ja ha posat el cas en mans dels advocats, que estan preparant un recurs. Tot i això, la Junta Electoral alerta que, mentre es tramita, el recurs "no tindrà efectes suspensius".

La resolució de la Junta Electoral s'emet en resposta a una denúncia que va presentar la plataforma 'Lloc Net, Joc Net'. La plataforma va elevar una queixa a la Junta Electoral Central (JEC), criticant que tant la de Zona (JEZ) com la Provincial (JEP) de Girona permetessin que les estelades, llaços i altres símbols independentistes pengessin dels fanals de Verges.

La JEC ha revocat ara la resolució de la JEP, dictada el 15 d'abril, que al seu torn confirmava la decisió que anteriorment havia dictat la Junta Electoral de Zona. Al seu dictamen, la JEC conclou que "el deure de neutralitat política de tots els poder públics durant els períodes electorals exigeix l'eliminació de tot símbol partidista de qualsevol edifici públic, local electoral, lloc de titularitat pública o qualsevol espai que estigui sota el control d'una administració pública, incloent el mobiliari urbà dependent dels ajuntaments".

En un segon acord, la JEC ordena que, en última instància, la JEZ de Girona adopti "les mesures necessàries" perquè s'executi "immediatament" aquesta resolució. I de fet, l'ordre ja s'ha complert. L'Ajuntament de Verges va rebre ahir a la tarda un requeriment de la junta de zona que l'obliga a retirar "de manera immediata les banderes estelades o altre símbols partidistes dels fanals i altres elements del mobiliari urbà que estiguin en vies públiques del municipi".