La Junta Electoral Central ha corregit i, finalment, ha proclamat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí candidats de Junts per Catalunya - Lliures per Europa a les eleccions europees del pròxim 26 de maig. En una resolució que informa dels acords de la JEC, l'òrgan electoral recorda que les sentències de tres jutjats anul·len la seva ordre anterior i que aquestes mateixes sentències són fermes, ja que els recursos de PP i Cs han estat rebutjats pel Tribunal Constitucional.

Amb tot, els tres candidats han estat suspesos quasi dues setmanes en què no se'ls permetia encapçalar la llista del seu partit als comicis europeus, perquè la JEC va acceptar dos recursos de PP i Cs on al·legaven que el president i els consellers a l'exili no podien ser candidats atès que no residien allà on figura al cens.

 

Aquesta resolució de la JEC arriba després que la defensa de Puigdemont, liderada per Gonzalo Boye, presentés un recurs al veto de Puigdemont davant del jutjat contenciós administratiu de Madrid. Ara bé, aquest jutjat va passar el cas al Tribunal Suprem, que alhora el va tornar al mateix jutjat, que finalment va considerar que Puigdemont, Comín i Ponsatí sí que podien ser candidats.

L'últim pas d'aquest periple judicial ha estat el TC, que ha tornat a resoldre a favor del president a l'exili en desestimar els recursos del PP i Cs contra la sentència del jutjat contenciós administratiu.