El Tribunal Constitucional ni tan sols ha entrat a analitzar el fons de la qüestió plantejada. Segons han informat des de l'alt tribunal, en la seva reunió extraordinària d'aquest dijous, la sala primera ha rebutjat per unanimitat l'admissió a tràmit del recurs d'empara de Ciutadans contra la candidatura de Carles PuigdemontToni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees. El mateix ha fet, dues hores més tard, amb els tres recursos idèntics registrats pel PP. La decisió arriba a hores de l'inici de la campanya electoral.

En la seva providència, el Tribunal Constitucional considera que "no existeix violació d'un dret fonamental tutelable en empara", en contra del que argumentava el partit d'Albert Rivera en el seu recurs. Els arguments jurídics que han servit per a Ciutadans també han servit per al PP.

 

Ciutadans va presentar el recurs aquest dimecres a la tarda contra la sentència del jutjat contenciós-administratiu número 2 de Madrid, que va avalar que Puigdemont, Comín i Ponsatí poguessin presentar-se, un camí que va indicar el Tribunal Suprem contra el criteri de la Junta Electoral Central. Des del partit unionista consideraven "inadmissible que un senyor que ha fugit de la justícia i que treballa en contra d'Espanya tingui privilegis i representi el nostre país". En la mateixa línia, denunciaven que "és una vergonya que els espanyols hagin de pagar un sou amb diners públics a Puigdemont després d'haver donat un cop d'estat".

Per la seva part, dilluns passat des de Moncloa, Pablo Casado criticava que "la democràcia espanyola no mereix aquest escarni de veure com persones que estan reclamades per la justícia volen representar el nostre país a unes eleccions europees per continuar fent propaganda pagada amb els nostres impostos”,

Però el tribunal respon que “el motiu al·legat no pot tenir-se, pròpiament, com un vertader motiu d’empara, perquè no guarda cap relació amb la conculcació d’un dret fonamental”. I s’aferra a la seva pròpia doctrina, que diu que “no pot existir vulneració dels drets constitucionals com a conseqüència de la possible vulneració de la legalitat per part d’una altra candidatura”.