La partida l'ha guanyat l'extrema dreta. La Junta Electoral Central ja ha emès un veredicte sobre les polèmiques paperetes de Vox, ordenant a Correus que immediatament en reprengui la seva distribució. Segons l'àrbitre electoral, "no s'aprecia una vulneració concreta i específica de cap dret fonamental en els sobre que envolten la propaganda electoral". De la mateixa manera, la JEC "tampoc aprecia que tals missatges incorrin en una vulneració d'aquest tipus".

Correus va decidir bloquejar la distribució d'aquestes paperetes per a les eleccions basques i gallegues del 12-J, argumentant que podien contenir missatges que vulneressin drets fonamentals. Entre els polèmics missatges, s'hi assegurava que "el País Basc proporciona ideologia de gènere als futurs mestres”, que "Urkullu considera necessària l’arribada d’immigrants per enfrontar el repte demogràfic” o que “les violacions augmenten un 37% al País Basc, amb un increment de la delinqüència del 7,8%”. També parlen d'una "invasió migratòria".

Santiago Abascal VOX Sestao EFE

FOTO: El líder ultradretà Santiago Abascal en un míting a Sesato (Biscaia) la setmana passada (EFE)

La formació liderada per Santiago Abascal ho va considerar un "segrest" i ho va portar davant la JEC. Al cap de 24 hores, aquest organisme ha opinat que “no procedeix paralitzar la distribució postal de la propaganda electoral de referència” i ha “instat la Societat Estatal de Correus i Telègrafs que reprengui d’immediat aquesta distribució”. Els ultres s'han felicitat, assegurant que es tracta d'una "garrotada a l'ús partidista i ideològic de les societats estatals".

La defensa de Vox

Vox ha defensat en tot moment que els seus sobres no poden suposar cap lesió de drets fonamentals. "Tots ells han estat extrets de publicacions que van oferir les dades basant-se en fonts fidedignes, sense que es tingui notícia que cap persona no hagi exercitat cap acció contra els mitjans que els van publicar", han sostingut. Han posat l'exemple d'un dels sobres enviats a Galícia, on hi diu que "els separatistes del BNG van convidar un grup terrorista al seu míting a Santiago". Subratllen que es tracta d'una notícia de la qual se'n van fer ressò diversos mitjans de comunicació.