Vox ha demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que ordeni "urgentment" l'enviament massiu de la seva propaganda electoral, retinguda per Correus per considerar que els sobres electorals contenen textos o dibuixos que vulneren drets fonamentals.

Correos, per la seva part, ha assegurat que la seva actuació ha consistit en elevar una consulta a la JEC perquè aquesta indiqui el criteri d'actuació amb l'esmentada propaganda per a les eleccions autonòmiques del País Basc i Galícia del 12 de juliol, segons apunta El Independiente.

La formació de Santiago Abascal ha informat aquest dimarts en un comunicat que ha presentat al·legacions a la denúncia de Correus davant de la JEC, que ha "segrestat" la seva propaganda electoral.

Explica que, per negar-se a distribuir els sobres, Correos ha invocat l'article 16 del seu reglament pel qual prohibeixen enviaments postals l'embolcall dels quals contingui textos o dibuixos que vulnerin els drets fonamentals.

Vox nega que vulnerin drets fonamentals

Vox defensa, tanmateix, que els seus sobres no poden suposar cap lesió de dret fonamental, ja que "tots ells han estat extrets de publicacions que van oferir les dades basant-se en fonts fidedignes, sense que es tingui notícia que cap persona no hagi exercitat cap acció contra els mitjans que els van publicar".

Com a exemple, assenyala que en els enviaments de Vox als votants de Galícia es reprodueixen textos com "Els separatistes del BNG van convidar a un grup terrorista al seu míting a Santiago", una notícia, diu, de la qual es van fer eco diversos mitjans de comunicació.

Vox sobres propaganda electoral País Basc

Sobres de propaganda electoral de Vox per a les eleccions del País Basc del proper 12 de juliol

Altres sobres porten escrit "El País Basc proporciona ideologia de gènere als futurs mestres", una frase que la notícia fonamenta en el compliment de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, explica la formació.

En els enviaments destinats al País Basc figura també "Les violacions van augmentar el 37 % al País Basc, amb un increment de la delinqüència del 7,8 %" que, segons la notícia publicada, la font d'origen d'aquestes dades és el mateix Ministeri de l'Interior.

Vox insisteix en les al·legacions presentades davant de la JEC en què aquestes afirmacions en mitjans de comunicació no van ser desmentides ni rectificades ni denunciades, per la qual cosa "de cap manera no pot ser considerat com a vulnerador de cap dret fonamental".

Vox considera "absolutament desproporcionada" la mesura de Correos

En el seu escrit, la formació al·lega que impedir el lliurament dels sobres amb propaganda electoral vulnera drets fonamentals com el d'igualtat i el d'accés en condicions d'igualtat a les funcions i càrrecs públics.

Per a Vox, la mesura adoptada per Correos de "motu proprio" d'intervenir el correu postal és "absolutament desproporcionada", ja que "no existeix fonament de consistència per paralitzar els enviaments postals".

I sol·licita que s'arxivi la denúncia i s'ordeni "urgentment a l'enviament massiu de la propaganda electoral".

La JEC dona la raó a Vox

Posteriorment, la Junta Electoral Central ha resolt a consulta efectuada per Vox i conclou que les paperetes electorals de la formació per a les eleccions basques i gallegues no vulneren drets fonamentals. El partit va qualificar la situació de “segrest” i va decidir recórrer a la JEC, que aquest dimecres ha resolt que no observa cap vulneració i insta Correus a reprendre la distribució.