La consellera d’Ensenyament Irene Rigau va ser condemnada a una pena d’inhabilitació l’any 2017 arran del judici per la consulta de l’1-O, però no se li van retirar les credencial com a diputada. De fet, va continuar en el seu escó fins que l’aplicació de l’article 155, el 27 d'octubre del 2017, va dissoldre el Parlament. La pena d'inhabilitació no es va executar fins a l’any 2019, un cop esgotats els recursos a instàncies superiors i amb la sentència ja ferma.

La raó és que el reglament del Parlament especifica, en l’article 24, que perquè un diputat perdi la condició de membre de l'hemicicle a causa d’una condemna d’inhabilitació és necessari que sigui a través d’una “sentència judicial ferma”.

En el cas de Torra, la sentència dictada pel TSJC no és ferma perquè està recorreguda davant del Tribunal Suprem i, malgrat tot, la JEC ha decidit executar la inhabilitació al Parlament.

De fet, la Junta Electoral ha quedat dividida per aquesta qüestió, atès que set membres han votat a favor de la inhabilitació però 6 ho han fet en contra per considerar que aquest òrgan no és competent per adoptar aquesta resolució. Prèviament va ser la Junta Electoral Provincial qui ja havia rebutjat el cessament de Torra, argumentant que la sentència no era ferma i que no hi ha precedents d'aplicar a un president la Llei Electoral en el sentit que han demanat el PP, Cs i Vox.

Inhabilitació com a diputat

D’altra banda, tal i com s’ha volgut subratllar des del palau de la Generalitat, la JEC només ha deixat sense efecte la credencial de Torra com a diputat del Parlament. No l'ha inhabilitat com a president.

De nou, en el cas del càrrec de president, la Llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern deixa clar que el cessament a causa d’una sentència judicial s’ha de produir “per condemna penal ferma que comporti la inhabilitació per a l’exercici de càrrecs públics”.

Qüestió a banda, és si la pèrdua de la condició de diputat podria fer perdre a Torra la condició de president. L'Estatut exigeix que per ser nomenat president de la Generalitat cal ser diputat del Parlament. Això no obstant, no s'hi diu res sobre la condició de mantenir l’acta un cop ha estat nomenat. Aquest és un altres dels arguments que s’ha esgrimit des del Govern i que figuren en les al·legacions de Torra. Tot apunta que serà el Parlament qui finalment s'hagi de pronunciar sobre aquesta qüestió si prospera la inhabilitació com a diputat.