La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat la denúncia que la formació d'extrema dreta Vox va presentar contra el candidat d'ERC, Pere Aragonès, per unes manifestacions on, segons la formació liderada per Santiago Abascal, va "encoratjar la violència" contra la seva formació. Segons la JEC, les paraules d'Aragonès sobre la necessitat de "lluitar contra el feixisme" s'emmarquen en l'exercici del dret fonamental de la llibertat d'expressió, i qualsevol altra pretensió per part de la formació ultra s'ha de vehicular a través de la justícia penal, i no de l'administració electoral.

Vox va denunciar Aragonès davant la Junta Provincial de Barcelona per unes manifestacions en un míting on —segons l'escrit de la formació de Santiago Abascal— va afirmar que calia "lluitar contra el feixisme, com als anys trenta, amb la columna Macià-Companys". Segons Vox, són manifestacions que tenen "com a única finalitat incitar l'odi".

Les eleccions catalanes, en directe: tota la informació i últimes hores.

Desestimada d'entrada

La Junta Provincial de Barcelona, però, va acordar desestimar la denúncia perquè entenia que les expressions utilitzades per Aragonès, "encara que siguin desafortunades, han de ser analitzades en el context en què es van fer", un míting polític dins de la campanya electoral dirigit a joves.

Vox va presentar recurs davant de la Junta Electoral Central, que ha acabat decidint en el mateix sentit que ho havia fet la Junta Provincial i, per tant, ha desestimat el recurs de la formació de Santiago Abascal. Segons la JEC, el recurs de Vox "no pot prosperar" perquè la feina de l'administració electoral "no és examinar els possibles excessos que puguin cometre els candidats durant la campanya electoral en l'exercici fonamental de la llibertat d'expressió".

Els competents per analitzar-ho, segons la JEC, "són els tribunals que exerceixen la jurisdicció penal", i per tant, "és allà on s'han de plantejar aquestes pretensions".

El president de Vox, Santiago Abascal, també ha acusat durant la campanya el Govern d'haver instigat les protestes que s'han succeït en els mítings de la formació d'extrema dreta durant la campanya electoral del 14-F. 

Foto principal, Pere Aragonès durant un míting electoral / Sergi Alcàzar