La Junta Electoral Central (JEC) es reuneix a partir de les 17 hores per donar resposta a l’incompliment de l’ordre de retirada dels llaços grocs del president de la Generalitat, Quim Torra, que no va acatar la decisió de treure’ls dels edificis de la Generalitat en els dos terminis que li va donar l’àrbitre electoral i que podria acabar en una multa al president.

Sobre la taula hi ha diverses possibilitats, que van d’un altre advertiment al trasllat del cas a la fiscalia perquè obri un procediment penal, passant per una sanció administrativa i per demanar alguna mena d’actuació als Mossos o a la delegació del govern espanyol a Catalunya.

A més, a la reunió que tindrà lloc al Congrés dels Diputats la JEC també podria tractar els símbols amb què la Generalitat —i alguns ajuntamentshan substituït els llaços grocs. De moment, segons fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, la JEC no ha demanat més imatges sobre els símbols que han substituït els anteriors.

La JEC es reuneix sense la presència dels dos magistrats del Tribunal Suprem que formen part del tribunal que jutja l’1-O i tindrà sobre la taula la maniobra del president de la Generalitat, que ha substituït la pancarta que hi havia a la façana de Palau —amb el lema "Llibertat presos polítics i exiliats" i el llaç groc— per una altra de molt semblant que compleix literalment l’ordre donada per la JEC (no hi poden haver estelades ni llaços grocs) que té el mateix missatge i un llaç blanc tatxat per una franja de color vermell com el que denuncia la manca de llibertat d’expressió.

Resposta a Torra

La reunió ha estat convocada expressament per donar resposta a Torra un cop va expirar aquest dimarts el nou termini que li va donar perquè acatés la petició, i després de rebutjar també les al·legacions demanades pel president de la Generalitat, que demanava aclariments i apuntava que estava pendent d'uns aclariments del Síndic de Greuges, que dimecres al vespre va aconsellar de retirar els símbols.

La JEC ara podria optar per diverses vies. En cas que consideri que hi ha hagut un incompliment, té sobre la taula tres possibilitats d’actuació que es poden encavalcar: obrir un expedient sancionador que pot derivar en una multa de fins a 3.000 euros, ordenar a les forces policials que retirin els llaços, i traslladar el cas a la fiscalia perquè —si ho determina— obri la via penal per desobediència, tal com va fer amb l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, condemnada a sis mesos d’inhabilitació per desobediència després de negar-se a retirar l’estelada de l’ajuntament durtant les campanyes del 2015.

Té sobre la taula les fotografies que aquest dimarts li va enviar—un cop expirat el termini— la delegació del govern espanyol a Catalunya. Acrediten que després de les tres de la tarda de dimarts encara hi havia llaços grocs a les façanes del Palau de la Generalitat i les conselleries de Governació, Cultura, Territori, Empresa, Interior, Economia, Agricultura i Salut.