L'executiva del PSC ha aprovat aquest dilluns els candidats que proposen perquè s'integrin a la llista del PSOE per a les eleccions europees del 9 de juny. Els socialistes catalans es presenten dins d'aquest tiquet perquè, en aquests comicis, la circumscripció és única (tota Espanya). Novament, la direcció ha apostat per Javi López com a cap de files del PSC dins d'aquesta llista, revalidant així aquesta posició de sortida, tal com ja va fer els anys 2014 i 2019. López és eurodiputat des de fa deu anys i, en l'anterior convocatòria electoral, va ocupar la posició número 4 d'una candidatura que va liderar Josep Borrell.

L'any 2019, el PSOE va aconseguir 20 escons al Parlament Europeu, i Javi López va ser un dels elegits. Després d'algunes renúncies, el PSC va aconseguir ampliar la seva quota a dos eurodiputats amb l'entrada de Laura Ballarín (que anava en la posició número 23). De fet, l'executiva socialista també ha escollit Ballarín com a segona candidata, i confia que pugui escalar alguna plaça per tenir lloc de sortida en una candidatura que, previsiblement, aprovarà el PSOE en un comitè federal els dies vinents. Al seu torn, el PSC ha completat aquesta proposta amb vuit noms més per anar a la llista del PSOE per a les europees: es tracta d'Enric López, Ainhoa Carbonell, Kleber Esteve, Judit Verdier, Aleix Canalís, Iman Aisa, Josep Manel Garcia i Vanesa Rovira.

Els eixos principals del programa del PSC

A més de la proposta de candidats per a les eleccions europees, l'executiva dels socialistes catalans ha aprovat el programa per a les eleccions al Parlament del 12 de maig. El document es farà públic dimecres, però la portaveu del partit, Núria Parlon, ha desgranat els punts principals que conté. D'una banda, la primera part del text se centra en la proposta d'una "nova etapa per a Catalunya" que "miri al futur, de tothom i per a tothom, compromesa amb l'Espanya plural i diversa, que sigui reconeguda i protagonista a Europa i que prengui decisions". En aquesta línia, Parlon ha afirmat que és un programa "pensat per governar i desencallar Catalunya d'una dècada perduda".

 

El segon apartat es vertebra en set eixos orientats a una "Catalunya de progrés i de futur". Els pilars en són la "generació de prosperitat i un creixement econòmic just i sostenible, una transició ecològica justa, cohesió territorial i atenció al món rural, igualtat d'oportunitats, una Catalunya feminista, la cohesió social i la lluita contra les desigualtats i un bon govern". Dins d'aquest programa, hi ha mesures que Illa ja ha anat avançant, com un nou pacte de finançament que recuperi el principi d'ordinalitat i advoqui pel consorci tributari, destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a cultura, invertir el 7% del PIB en salut, crear una Comissió General de la Dona a la policia catalana, situar la política lingüística al Departament de Presidència, un model de trilingüisme o un decret òmnibus de 3.500 milions d'euros per combatre la sequera. Sobre tot això, Parlon ha afirmat que el seu partit no vol els "cent primers dies de glòria", sinó que es posaran a treballar des del primer dia per impulsar totes aquestes mesures, incloent-hi el model de finançament.

El PSC ataca Junqueras per intentar "desprestigiar" Illa perquè "li tenen una mica de por"

Aquest dilluns, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha advertit que "la corrupció serà una línia vermella" per als republicans a l'hora d'arribar a pactes i ha alertat d'un vincle entre Salvador Illa i el cas Koldo. Preguntada per aquestes declaracions, Núria Parlon ha criticat que ERC "tregui la corrupció a volar en campanya electoral" quan Illa "no està sent investigat i ha deixat clara la seva gestió". Per això, la també batllessa de Santa Coloma de Gramenet ha considerat que busquen "desprestigiar a un candidat al qual sembla que li tenen una mica de por". D'altra banda, sobre els pactes, Parlon ha insistit que és "habitual" que els posin línies vermelles a ells, però que el PSC no ho farà, amb les excepcions de Vox i Aliança Catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!