El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha reafirmat el seu compromís amb Junts per Catalunya i ha mostrat la voluntat d'afiliar-se a la formació. "La meva etapa política, duri el que duri, vull que estigui marcada per l'honestedat política, i crec que el més honest i conseqüent és afiliar-m'hi. No hi ha cap data, però algun dia ho faré", ha assegurat Giró en una entrevista publicada aquest diumenge a El Punt Avui. "A mi em van nomenar conseller d’Economia a proposta de Junts, represento Junts al Govern i assisteixo al consell nacional de Junts. Per tant, substancialment, ja soc de Junts", afirma el conseller d'Economia, que sosté que s'equivoquen aquells que donen per mort el procés i mostra els seus dubtes sobre la taula de diàleg.

Preguntat pel procés, Giró assegura que "s’equivoquen els que creuen que el procés s’ha acabat" i explica que "un procés d’independència d’un estat com Espanya, com diu la mateixa paraula, és un procés. I un procés passa moments de diferent intensitat", rebutjant així un govern del mentrestant. Qualsevol procés tècnicament revolucionari, i aquest ho és, passa moments de més i de menys intensitat, però continua completament viu i tornarà a haver-hi oportunitats de demostrar-ho" a les urnes.

Govern i independència

Així, Giró sosté que l'independentisme "ha de demostrar que les conviccions irrenunciables no són incompatibles amb l'obra de govern" i assegura que fa l'actuació del Govern "serà una fortalesa" i portarà a ampliar la majoria independentista. "I dic ampliar però podria dir també recuperar, perquè una part l'hem perdut. No oblidem que l'independentisme va perdre 640.000 vots en les últimes eleccions. Per tant, conviccions irrenunciables, però també obra de govern", afegeix. Giró està convençut que, "quan molta gent vegi que l'independentisme sap governar i sap governar amb eficàcia i al servei dels interessos del ciutadà, potser hi haurà molts més vots independentistes". Quan a diferències dins l'executiu, Giró sosté que el Govern "té plena salut, és un govern que governa més enllà de diferències puntuals".

Dubtes sobre la taula de diàleg

El conseller no amaga els seus dubtes sobre la taula de diàleg: "No hi ha taula entre governs que permeti resoldre el conflicte". "Quan es va començar a parlar de la taula de diàleg i de quines persones hi anirien de Junts, vaig trucar al secretari general de Junts per dir-li que jo no volia ser-hi", ha apuntat Giró. "A Catalunya volem un referèndum i l'amnistia, no volem imposar la independència a ningú, el que volem és votar i comptar-nos. Això ho haurien de negociar persones destacades i rellevants dels partits", s'ha mostrat partidari el titular d'Economia i Hisenda.  Sobre la negociació del nou model de finançament, Giró també hi veu més ombres que llums. "No deixa de ser una aposta política que el govern actual de Pedro Sánchez no veig capaç ni amb autoritat per fer-la", ha reflexionat el conseller. "Està massa pendent dels tacticismes, del màrqueting polític, i no de fer política amb majúscules, malauradament", ha censurat Giró, que ha avançat que aquest dilluns contestaran la proposta tècnica que parlava de població ajustada enviada pel Ministeri d'Hisenda. "Curiosament, en aquest paper tècnic tampoc ens diuen cap dels elements que ens interessen a nosaltres, sobre l'orografia de Catalunya –tot ho plantegen com si fos una meseta–, ni sobre el pes real de la població", ha ironitzat el titular d'Economia. "Per barrejar-ho i no posar el pes de la població ni del PIB en diuen població ajustada, que al final és per primar altres comunitats", ha criticat Giró.