El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha subratllat durant el programa de TV3 Preguntes Freqüents que, segons ell, "la millor manera que Catalunya fos econòmicament eficient seria sent un Estat independent dins d'Europa".  

El conseller ja va manifestar aquesta  opinió durant la seva intervenció ahir divendres a la reunió del Cercle d'Economia davant el món empresarial. Avui, a més ha aclarit que aquestes declaracions són fruit d'un "anàlisi de com està el país i de les limitacions per créixer". "Vaig dir el que jo volia dir. Tenim un llast enorme d'un dèficit fiscal que arrosseguem"

Giró ha aprofitat per reivindicar el potencial econòmic del territori català: “El creixement de Madrid ha estat en detriment d’altres comunitats espanyoles: Múrcia, les 2 Castelles, Extremadura... Avui per avui, a Catalunya encara hi ha 120.000 empreses més que Madrid. Catalunya continua sent, segons el Financial Times, el lloc més atractiu per invertir d'Europa".

 

D'altra banda, ha reclamat que el Govern hauria de fer un "pacte" amb l'Executiu espanyol "per la gestió dels Fons Europeus", com ja va fer Giró davant la vicepresidenta segona del govern espanyol Nadia Calviño, quan va reivindicar que el paper del Govern de la Generalitat no hauria de ser "una simple gestoria" dels fons europeus. "Tothom parla de fons europeus, però no sabem quants, ni com arribaran, ni qui decidirà", ha explicat Giró. 

Persecució i repressió

Preguntat per la referència que va fer sobre la persecució de l'Estat a l'exconseller Andreu Mas-Colell i sobre si ell té un sentiment de por davant la possibilitat de patir una repressió similar a la dels seus antecessors -en al·lusió també a Oriol Junqueras-, Giró ha assegurat que ell no pot "treballar amb aquesta por". "Si no no faríem res. Jo he d'anar amb l'esperit de sempre, treballar moltes hores al servei del país, i l'economia per la dinamització social", ha explicat. 

 

jaume giró conseller economia faqs tv3 crisLa periodista Cristina Puig i el conseller Jaume Giró al programa Preguntes Freqüents / TV3 

 

En aquest sentit, tot i que ha explicat que no té cap intenció de cometre cap irregularitat, ha defensat que "vivim en una situació en què hi ha molta bona gent que ho està passant malament". "Dos dels meus antecessors en el càrrec estan vivint una situació complicada. Algú pensa que el professor Mas-Colell i tants com ell han fet alguna il·legalitat?", ha continuat. 

Relacions amb la CUP

Quant a les possibles reticències per part de la CUP a què un exdirigent de La Caixa liderés la conselleria d'Economia, Giró ha explicat que té la impressió que "ja no hi ha aquest sentiment". "Ens hem reunit amb la CUP i jo crec que les persones, quan es coneixen, es poden entendre. He tingut diverses converses amb ells, ens entenem i busquem el mateix: bons pressupostos pel país davant l'emergència social que estem vivint", ha expressat. 

 

Imatge principal, Jaume Giró al programa Preguntes Freqüents / TV3