El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha manifestat avui que "aviat" se celebrarà un referèndum d'independència de Catalunya, i que aquesta consulta serà "vinculant". "Serà més tard del que voldríem, però més aviat del que la majoria creu", així ho ha afirmat el conseller en una entrevista aquest divendres al Cafè d'idees de La2 i Ràdio 4. Ha lamentat que un dels errors de l'independentisme "ha estat posar dates". 

Giró creu que el no de la CUP als pressupostos per al 2022 no deixa tocat l'independentisme, "la meva prioritat era fer pressupostos amb la CUP; finalment no vam arribar a un acord i no passa res, ja n'arribarem a altres". El conseller considera que la majoria del 52% "no està trencada" i representen la majoria del sobiranisme que hi ha al carrer i que si algun dia es permet fer el referèndum vinculant "demostrarem que serà més del 52%". El conseller ha afirmat que la majoria del 52% "té plena salut"

 

Aprovació dels pressupostos 

"Són els millors pressupostos per Catalunya, però insuficients", ha afirmat el conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaumé Giró, que ha celebrat l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 en un context sense majories. El conseller ha admès que les necessitats són superiors a les del pressupost aprovat, i que no arribarà a cobrir-ho tot. Sobre el no de la CUP ha recalcat la "voluntat negociadora" de la CUP i de tornar a emplaçar la formació a negociar el comptes de l'any 2023. "Estic convençut que la CUP volia intentar-ho, si no, no hauríem estat tant de temps reunits", ha subratllat. Giró ha assegurat que reduirà l'impost de patrimoni un cop es recuperi l'economia catalana. "Ara mateix tenim uns ingressos molt minsos, però si hi ha un impost que hem de reduir, aquest és el de patrimoni", ha recalcat.

El conseller ha justificat la rebaixa de l'IRPF al 80% dels catalans —"ho fem per revertir una sentència injusta del Tribunal Constitucional"— i ha explicat que en els darrers anys hi ha hagut quaranta sentències contra l'acció legislativa del Parlament de Catalunya i les ha qualificat "d'injustes"

Fons covid

Giró ha defensat "la unitat" per aconseguir que el govern espanyol aprovi un nou fons extraordinari covid per al 2022. Considera que "és una cosa de país, no de partits" i, per tant, ho han d'aconseguir tots. "Amb les campanades de Cap d'Any no haurem superat la pandèmia; necessitarem aquestes ajudes", ha apuntat. "Estic segur que acabaran arribant, perquè la realitat s'imposarà", ha afegit. 

En referència als pactes per als pressupostos, ha afirmat que "han avançat en moltes coses" amb els Comuns i que una bona part de les qüestions pactades eren compartides. En aquest sentit, han "prioritzat" punts que per la CUP eren importants, que estaven dins del programa dels anticapitalistes i previstes dins del full de ruta del Govern. "No hem renunciat al programa del Govern", ha assegurat. Finalment, en referència al pacte amb el PSC per la renovació de càrrecs obsolets, el conseller ha defensat que "es pacta amb qui es pot", tot i que ha confirmat "que existeixen unes línies vermelles", que en el seu cas "és amb la bancada de la dreta i la ultradreta". 

 

Imatge principal: El conseller d'Economia, Jaume Giró, al debat de pressupostos del Parlament / Sergi Alcàzar