Promesa electoral d'alt calibre. L'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha augurat aquest diumenge que, en cas de no guanyar les eleccions municipals 2023, que se celebren el pròxim 28 de maig, no formarà part de l'executiu local. "Qui guanya, guanya", ha dit en una entrevista a Europa Press. "Ha de fer possible i viable el govern que plantegi, i el que perdi se'n va a l'oposició". Unes paraules, doncs, que evidencien la seva voluntat d'evitar coalicions com la que s'ha deixat veure aquest any a la capital catalana, formada per BComú i el PSC --si bé cap de les dues formacions havia estat la guanyadora als comicis--.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

 

Amb aquesta valoració, Collboni ha deixat clar que entoma les eleccions amb l'únic objectiu de guanyar-les. O caixa o faixa. Una perspectiva prou suculenta, perquè una victòria socialista a la capital catalana suposaria "la consolidació d'un canvi polític de fons a Catalunya cap a la normalització institucional". No és el primer cop que el PSC i el PSOE es vanten d'haver posat el procés independentista al congelador, i aquesta és una de les propostes centrals de l'espai polític de cara als comicis.

Ara bé, existeix una figura que pot torpedinar aquest plantejament: Xavier Trias. Si l'exalcalde i candidat de Junts guanya les eleccions, hi hauria el "risc" que s'obrissin "noves etapes del procés que feliçment tots hem superat", creu Collboni. Pel que fa a l'alcaldessa Ada Colau, el socialista afirma sense dubtes que el seu cicle polític "és evident que s'ha esgotat", i per això es reivindica com l'alternativa a dues opcions que han liderat el govern municipal de Barcelona. Collboni ha promès també que no investirà ni Trias ni Colau.

Promeses electorals concretes

A l'entrevista, l'alcaldable del PSC també ha compartit un grapat de promeses electorals concretes sobre com preveu que sigui una Barcelona socialista. Així, augmentarà en 100 hectàrees el verd urbà abans del 2030 "d'una manera que no afecti la mobilitat", un projecte que s'articularà convertint en jardins 30 interiors d'illa, intensificant l'arbrat a la ciutat, i habilitant noves zones verdes. Collboni veu necessari pacificar els carrers, però creu que el nombre de cotxes que circulen cada dia per l'Eixample ja es redueix "de forma natural", i per tant creu que acumular una multitud d'obres a la vegada --com passa actualment amb els eixos verds dels carrers Rocafort, Consell de Cent, Comte Borrell i Girona-- suposa "un problema per la mobilitat". En matèria d'habitatge, el socialista ha aprofitat l'ocasió per celebrar l'aprovació de la nova llei d'habitatge espanyola, que permetrà limitar els preus dels lloguers a Barcelona, i ha defensat un pla perquè el petit propietari cedeixi el seu pis a l'Ajuntament: el consistori el llogarà per 500 euros i afegirà la diferència respecte del preu del mercat, en un programa que podria sumar un miler d'immobles al parc públic. Collboni també ha promès posar en marxa una estratègia perquè tornin les empreses que van canviar de seu pel procés, i s'ha erigit en l'opció electoral perquè Barcelona "torni a jugar a la primera lliga de les capitals econòmiques del país".