Les obres dels Eixos Verds de l’Eixample, és a dir, l’aplicació del model superilla als carrers Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell de Barcelona, es van iniciar a mitjans d’agost del 2022 amb un termini d’execució de vuit mesos i mig, de manera que la previsió era enllestir-les a finals d’aquest mes d’abril. Amb tot, a la fi del quart mes de l’any encara queda feina per fer. Al carrer del Consell de Cent, que és el que centra l’interès d’aquestes actuacions en ser l’única via transversal que permet creuar tot el districte afectada per aquesta reurbanització, és constatable que les obres ja estan molt avançades, però encara inacabades. La situació encara és més evident en les quatre places que la reurbanització generarà a les cruïlles de Consell de Cent amb els carrers Girona, Rocafort, Comte Borrell i Enric Granados.

En el cas concret de Consell de Cent, cal recordar que el mes de gener, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que aquestes obres passaven a una segona fase, donant per conclosos els treballs iniciats l’agost del 2022 a la banda mar i passant a iniciar les obres en la banda muntanya. El mateix arquitecte en cap de l’Ajuntament, Xavi Matilla, responsable d’aquestes obres, va assegurar que les obres s’estaven desenvolupant sobre el calendari previst i, per tant, es mantenia la intenció d’enllestir-les a finals d’abril, una data que, en tot cas, impedia que el govern municipal pogués celebrar una festa d’inauguració, en estar ja convocades les eleccions municipals.

Festa de preinauguració al març

És per això mateix que el mateix govern Colau va decidir aprofitar la celebració de les primeres Jornades Internacionals Superilla Barcelona entre el 22 i el 25 de març, per organitzar, encara dins del termini legal, una festa popular de preinauguració dels Eixos Verds que va ser qüestionada per l’oposició en tant que acte amb clara intencionalitat electoralista. Per celebrar aquesta festa es van escollir alguns trams pràcticament enllestits, mentre que a la resta continuaven unes obres que encara no han finalitzat i que, aparentment, podrien patir un cert endarreriment. Això sí, aquesta última setmana d’abril, al carrer del Consell de Cent s’ha pogut veure un important desplegament d’operaris que crida l’atenció i contrasta amb el moviment que hi ha en altres obres que finalitzaran ja entrat el proper mandat, com les del Tramvia per la Diagonal.

OBRES CONSELL DE CENT / Foto: Montse Giralt
Les obres al carrer Consell de Cent encara no s'han acabat / Foto: Montse Giralt
OBRES CONSELL DE CENT / Foto: Montse Giralt
En alguns punts del carrer Consell de Cent es duen a terme feines de jardineria / Foto: Montse Giralt

De fet, tot i que fonts municipals consultades per ElNacional.cat apunten que es compliran els terminis previstos, que preveien la finalització “entre finals d’abril i principis de maig”, el cert és que pocs dies abans de concloure aquest termini és perceptible el volum de feina pendent i, en trams com el comprès entre el passeig de Sant Joan i el passeig de Gràcia, encara ho és més la important presència d'operaris que, a marxes forçades, continuen treballant amb l’objectiu de finalitzar les obres just abans d’iniciar-se la campanya electoral tot i que, en tot cas, no hi podrà haver inauguració oficial, sinó que els trams acabats, com ja està passant, aniran entrant en servei sense més publicitat.

Un model qüestionat

Cal tenir en compte que, en l’actual context preelectoral, la conversió de quatre carrers de l’Eixample en Eixos Verds s’ha convertit en un punt important del debat polític municipal, amb propostes clarament contràries a la continuïtat d’aquest model. Tot i que el projecte global del model Superilla a l’Eixample de l’actual govern municipal preveu convertir fins a 21 carrers en eixos verds, dels quals la fase actual suposaria els quatre primers, a un mes de les eleccions només Barcelona en Comú defensa aquest projecte. El PSC, tot i ser soci al govern municipal ja se n’ha desmarcat i aquesta mateixa setmana, el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, en el col·loqui ‘Dona la cara’ d’ElNacional.cat, ja va declarar la seva intenció de no replicar “vint-i-dues vegades el carrer Consell de Cent”.

Per la seva banda, Xavier Trias, també en la seva participació aquesta setmana en la trobada ‘Dona la cara’ d’ElNacional.cat, ha fet èmfasi en el fet que "el que fa Ada Colau no són superilles ni eixos verds" i ha criticat que el model que s’està implementant està causant la desaparició dels punts de càrrega i descàrrega. Per això ha acceptat que no revertirà la situació del carrer Consell de Cent, però sí que ha detallat que modificarà els xamfrans perquè es pugui dur a terme la càrrega i descàrrega. El futur dels Eixos Verds, en tot cas, queda en mans del proper govern municipal.