Barcelona torna a preparar-se per limitar el preu dels lloguers. Després de l'aprovació de la nova llei de l'habitatge de l'Estat aquesta mateixa setmana, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha informat que el govern municipal ja té l'informe que haurà de presentar per demanar que tota la ciutat pugui acollir-se a la regulació dels lloguers. "Ja tenim l'informe preparat per presentar-lo a la Generalitat i que tots els barris siguin declarats zona tensionada", he explicat la líder local dels comuns en una entrevista a elDiario.es. "Quan es publiqui al BOE, la Generalitat rebrà la nostra petició". L'alcaldessa ha dit que l'Ajuntament "ja té els deures fets", i ha afegit que calia una regulació per "frenar les pujades abusives".

Colau ha aprofitat l'ocasió per reivindicar la nova mesura legislativa, fruit del pacte d'investidura entre el PSOE i Unidas Podemos, i que també va rebre el suport d'ERC al Congrés dels Diputats. Així, ha remarcat que la llei "serà un primer pas fonamental" per resoldre la problemàtica, tot i reconèixer que no se solucionarà tot "només amb una mesura". "La llei, que hem lluitat moltíssim i contribuït a aprovar, no ho resoldrà tot, però funcionarà perquè ja va funcionar la regulació a Catalunya", ha asseverat. La normativa catalana va estar vigent des del 2020, però va quedar suspesa quan la va tombar el Tribunal Constitucional l'any passat. "Ara, amb l'estatal, Barcelona serà la primera a aplicar-la amb la màxima ambició", ha assegurat l'alcaldessa.

L'informe mira la barrera del 30%

L'informe, elaborat per l'Observatori metropolità de l'Habitatge, diu que la ciutat de Barcelona compleix amb un dels requisits que preveu la llei espanyola: que el cost mitjà de la hipoteca o el lloguer a la ciutat superi el 30% dels ingressos mitjans de les famílies. En concret, a Barcelona, i d'acord amb la informació oficial, la càrrega del lloguer de l'habitatge va ser l'any passat del 43,3%, fins i tot sense incloure les despeses de subministraments. En canvi, Barcelona no compleix amb el requisit que el preu de compra o lloguer hagi experimentat en els últims cinc anys un percentatge d'increment acumulat almenys de tres punts per sobre de l'augment de l'IPC. Segons les dades oficials, el preu mitjà anual de lloguer entre el 2018 i el 2022 va ser del 10,5%, passant de 929 euros al mes a 1026, mentre que la inflació va pujar un 11,7%. Amb tot, i segons destaca el document de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona, la llei espanyola ja permet declarar una zona de mercat residencial tens quan es compleix, almenys, amb una de les dues condicions