Jaume Asens ha lamentat que el Tribunal Suprem freni "els avenços en la desjudicialització", després d'haver mantingut les penes d'inhabilitació per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per malversació. De fet, el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos ha retret que la sala "no ha aplicat la reforma de la malversació" (pactada amb ERC) — en tant que els magistrats han optat per atribuir als condemnats del procés una malversació agreujada per esquivar-la. Tot plegat contrasta amb la posició del PSOE, que ha agraït que es continuïn castigant "els delictes greus" de l'1-O.

És a dir, ha criticat que l'alt tribunal "segueix frenant els avenços polítics en el camí de la desjudicialització". "No aplica la reforma de la malversació", ha assegurat en una piulada. Però Asens sí que ha celebrat que el Suprem hagi "confirmat" que la sedició no ha estat substituïda per un nou delicte de desordres públics, sinó que aquest tipus penal "s'ha derogat del Codi Penal". Recordem que així s'ha extingit la inhabilitació de Cuixart, Sànchez, Forcadell, Rull i Forn, que podran anar a eleccions.

TUIT Jaume Asens
Jaume Asens, sobre la sentència del Tribunal Suprem / @Jaumeasens

Unidas Podemos s'allunya del PSOE

La posició del dirigent d'Unidas Podemos contrasta amb l'opinió expressada pel PSOE. La ministra i vicesecretària general del partit, María Jesús Montero, ha reinterpretat la clatellada del Suprem a la reforma del Codi Penal i l'ha convertit en un favor. "La revisió dona la raó al que sempre ha dit el PSOE", ha exclamat Montero. Què és el que sempre han dit els socialistes? Doncs que s'han de continuar castigant "els delictes tan greus" que es van cometre per la celebració del referèndum de l'1-O. Així, ha acusat el PP de mentir amb les seves queixes: "S'ha demostrat que era mentida quan alguns deien que es podrien presentar a les eleccions".

En canvi, a ERC sí que han coincidit amb Asens. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha defensat que la reforma del Codi Penal "està ben feta" i ha culpat el tribunal de "fer un cop". "Ha atemptat contra les voluntats expressades per les majories a les cambres", ha denunciat Vilalta — que ha considerat una "arbitrarietat" que es mantingui la inhabilitació per a Junqueras, Romeva, Bassa i Turull. Una arbitrarietat que "facilitarà la defensa davant dels tribunals internacionals", si bé abans esgotaran la jurisdicció espanyola amb un recurs davant el mateix Suprem. En definitiva, el problema és que els jutges no apliquen la reforma del Codi Penal.