El PP ha celebrat que la justícia actuï de "contrapès" al PSOE amb els líders de l'1-O, després que el Tribunal Suprem hagi mantingut les penes d'inhabilitació a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per malversació. Així s'ha expressat aquest dilluns el portaveu del comitè de campanya del partit, Borja Sémper, que ha afirmat que la sentència "demostra que l'estat de dret funciona". "Encara sort que els nostres contrapesos funcionen", ha afegit en roda de premsa. Tot i això, és veritat que el PSOE ha agraït a l'alt tribunal que continuï castigant "els delictes greus" de l'1 d'octubre.

Malgrat l'alegria dels socialistes, Sémper ha assenyalat que la decisió del Suprem "corregeix una voluntat declarada del govern espanyol de beneficiar determinats líders independentistes". "Ens alegrem molt que l'estat de dret funcioni i que aquestes intencionalitats polítiques són corregides", ha manifestat. D'altra banda, el portaveu popular ha pronosticat que "l'independentisme seguirà registrant peticions a La Moncloa". "Veurem quines són aquestes peticions, però el que sabem és que demanin el que demanin la resposta del govern espanyol només serà sí és sí", ha dit, en referència a la polèmica amb les rebaixes de condemnes a agressors sexuals.

La resposta del PSOE al PP

Per la seva banda, el PSOE ha respost a les enganyifes del PP. La ministra i vicesecretària general del partit, María Jesús Montero, ha assenyalat que la decisió del Suprem demostra que "el PP mentia". És a dir, que els populars faltaven a la veritat quan es queixaven que la reforma del Codi Penal pactada entre els socialistes i els republicans estava dissenyada per beneficiar els líders independentistes del procés. "S'ha demostrat que era mentida quan alguns deien que es podrien presentar a les eleccions", ha expressat Montero.

Altres partits de la dreta política com Ciutadans també han reaccionat a la sentència. El secretari general de la formació, Adrián Vázquez, ha seguit el camí del PP i ha aprofitat l'ocasió per atacar el govern espanyol: "Malgrat els intents de Pedro Sánchez de donar impunitat als seus socis, la justícia preval". "Celebrem la condemna del Tribunal Suprem a Junqueras per desobediència i malversació. (...) Qui atempta contra l'Estat se les ha de veure amb la justícia", ha indicat Vázquez en roda de premsa. L'altra líder de Ciutadans, Patricia Guasp, ha piulat que "a Sánchez no li ha sortit la jugada". De manera similar s'han expressat a les xarxes socials altres dirigents del partit, com Inés Arrimadas o Edmundo Bal.