A vostè li interessa saber com funciona la política? I quan dic “funciona” vull dir qui, com, per què i amb quin criteri es cuinen els missatges que els polítics ens fan arribar. Doncs bé, el periodista Toni Bolaño ha escrit un llibre on s’explica tot això i alguna cosa més. L’excusa és parlar de la vida (i algun miracle) d’Iván Redondo, l’home que —diuen— va fer alcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol i que va fer president —també diuen— Pedro Sánchez. Però també s’hi expliquen moltes altres coses sobre la política catalana i espanyola dels últims cinc anys. Coses que ajuden a entendre moltes altres coses.

Sí, és evident que a Moncloa. Iván Redondo. La política o el arte de lo que no se ve s’hi explica qui és aquest consultor polític i com va arribar on va arribar per fer-hi què. Però també hi llegirem com funciona la comunicació política al primer quart del segle XXI, com es guanyen les eleccions i —sobretot— quan, com es prepara l’opinió pública per rebre els missatges, com s’han d’explicar les decisions i quan s’han de prendre i com funcionen ara les oficines dels presidents dels governs.

Aquí a sota teniu la conversa —integra— que he tingut a la redacció d'ElNacional.cat amb Toni Bolaño i on, a banda de parlar de tot això, xerrem d’aquestes “coses” que citava més amunt i que apareixen al llibre. De què? Doncs de la poca gràcia que li va fer a Pedro Sánchez el discurs del Rei el 3-O, d’alguns moviments de l’1-O fins ara desconeguts, del paper del CNI els dies anteriors al referèndum, de com es va preparar el relleu de Salvador Illa o com es va començar a gestar aquesta taula de diàleg a la qual cada cop més gent hi veu menys futur. Ah, i Bolaño defensa que fins que no tornin Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, la situació actual no té solució. I això, com ha de fer-se? Doncs s’explica a la conversa. Que vagi de gust!