Iván Redondo, era la persona clau que estava rere Pedro Sánchez quan va arribar a la Moncloa. L'home que des de l'ombra va guiar bona part de les seves decisions clau. Era el nom imprescindible en totes les salses i el telèfon al qual calia trucar. El seu pes a la Moncloa va arribar a ser tan gran que l'ombra en què es movia va quedar substituïda pels focus del personatge totpoderós en què es va acabar convertint. Massa. Tant que fins i tot, Sánchez va decidir un bon dia que ja n'hi havia prou. I va decidir prescindir-ne.

D'aquella experiència, n'ha sortit un llibre, Moncloa. Iván Redondo. La política o el arte de lo que no se ve, escrit pel periodista català Toni Bolaño. Aquest vespre s'ha fet la presentació del llibre a Barcelona i n'hi havia prou amb observar els rostres que ocupaven les primeres files a la sala d'actes de la Casa del Llibre per entendre el pes que va aconseguir el personatge. 

Illa, Godó, Elena, Giró. Presentación libro Toni Bolaño y Iván Redondo - Sergi Alcàzar

Salvador Illa, Javier Godó, Joan Ignasi Elena, Jaume Giró, i Josep Crehueras, junt amb la seva esposa ocupaven la primera fila / Sergi Alcàzar

Han assistit a l'acte els consellers Jaume Giró i Joan Ignasi Elena; els presidents José Montilla i Artur Mas; el president del grup parlamentari del PSC, Salvador Illa; el vicepresident de Junts i excap de gabinet de Carles Puigdemont, Josep Rius; l'excap de gabinet d'Oriol Junqueras Raül Múrcia; l'expresident del Parlament Ernest Benach; l'expresident  els populars Alberto Fernández Díaz i l'exdiputada Esperança Garcia... La plana major del Grup Godó amb el seu president, Javier Godó, al capdavant, i el president del grup Planeta, Josep Creuheras. 

Redondo ha aprofitat la cita per repartir algunes de les seves receptes. Ha defensat el que ha descrit com el retrobament total amb Catalunya i ha advertit que "no pot haver un retrobament total sense el president Puigdemont". En aquest punt, però, ha afegit que també Puigdemont ha de deixar clar que està de la banda de la solució i no de la banda del problema. Li ha reclamat "un missatge". 

L'excap de gabinet de Sánchez ha aconsellat arriscar en política perquè "si fas el de sempre aconsegueixes el de sempre". Ha apostat per una reforma de la Constitució, que ha pronosticat per al 2030, i ha driblat els intents de la periodista Laura Rosel, que ha presentat l'acte, per burxar en la seva etapa a la Moncloa. De fet, ha optat per projectar les seves reflexions polítiques damunt de la situació que viu el PP amb l'enfrontament entre Pablo Casado i Isable Díaz Ayuso, per advertir que el model guanyador és el líder de líders i no l'hiperlideratge.

Redondo ha assegurat que creia més en idees que en ideologies i més en persones que en partits. I el ventall de polítics independentistes que seguien la intervenció, bona dels quals ha citat per recordar la vinculació que han mantingut els darrers anys, s'ha convertit en el millor testimoni de les seves paraules.

 

A la imatge principal, Iván Redondo amb el periodista Toni Bolaño / Sergi Alcàzar