L'International Trial Watch-Catalan Referendum Case  ha demanat al Tribunal Suprem 5 places perquè observadors internacionals puguin presenciar en directe al judici pel cas 1-O. 

Entre d’altres actuacions, l'ITW es va crear per fer una crida a observadors estatals i internacionals de reconegut prestigi, acadèmics, membres d’associacions i d’institucions europees, perquè amb la seva presència puguin analitzar i explicar a l’opinió pública si l’enjudiciament dels presos polítics es porta a terme per una justícia imparcial i independent i amb el degut respecte als drets humans. 

Aquesta petició de cinc places per al judici es suma a la que va fer aquest dijous Amnistia Internacional. L'entitat va demanar ser present al judici contra els presos "en qualitat d'observador per avaluar si es compleixen totes les garanties".

Per la seva banda, el Parlament basc també va demanar al president del tribunal del procés, Manuel Marchena, que l'alt tribunal habiliti els tràmits necessaris per tal que una delegació de diputats formada per representants de Bildu i del PNB assisteixi al judici del procés en qualitat d'observadors.