El trencament de les relacions diplomàtiques entre Espanya i Israel arran del reconeixement del govern de Pedro Sánchez de l'estat palestí han tornat a viure aquest diumenge un nou capítol d'alt voltatge. El ministre d'Exteriors d'Israel, Israel Katz, ha compartit un vídeo a X que comença amb una bandera espanyola mentre sona música flamenca i dos ballarins actuen i s'intercalen imatges dels atacs de Hamàs el 7 d'octubre. Durant tot el vídeo, que dura 18 segons, apareix un missatge amb lletres grans en groc "Hamàs: Gràcies, Espanya". Katz ha difós el vídeo al seu compte de X i ha citat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assegurant que "Hamàs li agraeix el seu servei". 

El vídeo s'emmarca en els retrets per part d'Israel a Espanya pel reconeixement de Palestina, que es farà efectiu el pròxim dimarts, 28 de maig, juntament amb Irlanda i Noruega. Durant les darreres hores, diversos comptes estan distribuint imatges molt dures de la massacre perpetrada el 7 d'octubre.

Conflicte Israel-Espanya

Els atacs d'Israel cap a Espanya es produeixen després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, afirmés aquest dissabte que el que s'estava vivint a Gaza era "un autèntic genocidi". En declaracions a la desfilada de les Forces Armades, va afirmar que "Espanya és sempre molt solidària del que passa al món, no ens podem oblidar que a Ucraïna està morint la gent, està sent una guerra tremenda, ni prescindir del que està passant a Gaza, que és un autèntic genocidi". Tanmateix, la ministra va assenyalar que el reconeixement de l'estat palestí "és una aposta per la pau i per la convivència de dos estats", i va insistir que "això no va contra ningú, això no va contra l'Estat israelià, això no va contra els israelites, que són persones a les quals respectem", i va reiterar que és un pas més per aconseguir el "cessament la violència a Gaza".

La resposta de l'ambaixada d'Israel a Espanya no es va fer esperar, i a través d'un missatge a les xarxes van lamentar que "la ministra de Defensa, Margarita Robles, hagi fet seu el relat fals i infundat de l'organització terrorista Hamàs". En aquest sentit, va afegir que “Israel lluita a Gaza d’acord amb el dret internacional en una guerra contra Hamàs que ni va començar ni volia, conseqüència de la massacre sense precedents del 7 d’octubre”.

En tot cas, i malgrat l’ordre del Tribunal Internacional de Justícia perquè aturi les hostilitats a Rafah, Israel ha seguit amb els bombardejos en aquesta zona de Gaza, segons informa Al Jazeera. “Nova setmana, mateix objectiu: portar tots i cadascun dels ostatges a casa", han informat al compte oficial. Mentrestant, a Tel-Aviv, en les últimes hores hi ha hagut enfrontaments en les manifestacions en contra de l’acció de govern de Benjamin Netanyahu, i on es reclama que s’aturi la guerra, que també posa en perill els mateixos ostatges.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!