El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de les Nacions Unides ha ordenat aquest divendres a Israel que aturi de manera immediata la seva ofensiva militar a la ciutat de Rafah, que es troba a l'extrem sud de la Franja de Gaza. La decisió de l'òrgan judicial s'ha aprovat amb 13 vots a favor i només 2 en contra, motivada en resposta a la petició formulada per Sud-àfrica com a mesura cautelar en la demanda que va presentar al gener acusant el país agressor d'estar cometent "actes genocides". "Israel ha de suspendre immediatament la seva ofensiva militar i qualsevol altra acció a la governació de Rafah que pugui infligir al grup palestí a Gaza condicions de vida que podrien provocar la seva destrucció física total o parcial", ha anunciat el president del TIJ, Nawaf Salam.

La declaració també ha exigit a Israel permetre l'entrada d'ajuda humanitària a través del pas fronterer de Rafah, que comunica la Franja de Gaza amb Egipte, però que està sota control israelià des del 7 de maig, en el marc de l'ofensiva militar en aquesta regió. A més, haurà de permetre l'entrada d'inspectors que participaran en missions d'investigació per aclarir quina és la situació sobre el terreny i possibles crims que s'hagin dut a terme. Israel compta amb el termini d'un mes per informar a l'alt tribunal sobre els avenços de les mesures acordades.

Durant la sessió d'avui, el TIJ ha determinat si hi ha hagut un canvi en la situació a la Franja des de l'ordre emesa pel tribunal el 28 de març passat. En aquest sentit, el jutge Nawaf Salam ha informat que "les condicions de vida catastròfiques" dels palestins que viuen a Gaza "han empitjorat encara més" des d'aleshores, especialment afectada per una fam prolongada i general. Durant aquests dos mesos, ha tingut lloc l'ofensiva de Rafah, una operació encara latent que implica "un major risc de causar un dany irreparable" a la població palestina. Aquest és el primer cop que el TIJ ha emès un ordre que exigeix a Israel canviar significativament la seva estratègia militar a la Franja.

Què comporta aquesta resolució?

Israel no reconeix l'alt tribunal de les Nacions Unides, i aquest òrgan no té la potestat per fer complir les seves ordres, de manera que podria quedar en paper mullat. Ara bé, la resolució té un important significat simbòlic perquè es tracta de la màxima institució judicial de l'ONU i és possible que el Consell de Seguretat hagi de pronunciar-se novament sobre la guerra a partir d'aquesta declaració, per la qual cosa sí que pot obstaculitzar la seva estratègia militar. Els 15 estats membres del Consell ja van exigir a Israel un alto el foc —si bé amb l'oposició dels Estats Units—, i aquest cop els israelians requeririen de nou el poder de veto dels seus principals aliats per frenar una declaració perjudicial, tot plegat en un context de forta pressió diplomàtica en contra.

Israel respon intensificant els atacs

Poc després de fer-se pública la resolució, l'Exèrcit israelià ha respost intensificant els seus atacs a Rafah. Segons l'agència de notícies palestina Wafa, avions israelians han "llançat un violent bombardeig contra diverses zones de la ciutat". "El bombardeig ha tingut com a objectiu els carrers i els habitatges de ciutadans al centre del campament de Shaboura a Rafah, provocant víctimes entre els ciutadans", han indicat. L'artilleria israeliana també ha atacat l'hospital Abu Iussef Al-Nahar, del que cada vegada depèn més la població palestina.

Ara bé, malgrat aquesta nova ronda d'atacs —que se suma a l'ofensiva militar de les darreres setmanes— Israel ha emès un comunicat en el qual ha afirmat que "no ha portat mai a terme ni portarà a terme cap activitat militar a la zona de Rafah que creï condicions de vida que puguin conduir a la destrucció de la població civil palestina". En el document publicat pel Ministeri d'Exteriors d'Israel, el govern de Benjamin Netanyahu reitera que està fent ús del seu "dret a defensar el seu territori i els seus ciutadans", després de l'ofensiva de Hamàs el 7 d'octubre de l'any passat, que va ocórrer fa set mesos i mig.